Бързият ритъм на живот принуждава хората да пестят време навсякъде,

...
Бързият ритъм на живот принуждава хората да пестят време навсякъде,
Коментари Харесай

Лекар съветва: Не купувайте нарязан хляб

Бързият темп на живот принуждава хората да пестят време на всички места, където е допустимо, по-специално като купуват комфортно опаковани храни. Експерти означават, че през последните години нарязаните хлябове са станали изключително известни измежду градското население. В завода чистите резени към този момент са опаковани в полиетиленови торбички. Това ги прави по-лесни за предпазване и по-удобни за потребителя. Такъв артикул обаче усилва рисковете за здравето.

Нарязаният хлябът се скапва по-бързо, защото при нарязването се усилва площта, върху която се образуват плесени. Освен това резените се покриват с консерванти на основата на аскорбинова киселина, а от време на време и с етилов алкохол. Според специалистите процесът на печене на самун се е трансформирал доста през последните десетилетия. В хляба се прибавят разтворители, маргарин и други химически съставки. Поради тази причина диетолозите съветвате да не си вършим сухари от остарял самун, както в миналото са правили нашите баби.

„ Качеството на зърното се е влошило – преди в него е имало доста повече хранителни субстанции, задоволителни за човешкия организъм. Сега те са по-малко, заради което брашното е с влошено качество “, изяснява диетологът Олга Алемайкина, представен от БГНЕС.

Тя припомня, че при избора на самун е значимо да се обърне внимание на състава на продукта. Белият самун се прави от пшенично брашно – то съдържа минимум фибри и витамини. В белия самун се прибавят чисти дрождеви култури, което го прави доста калоричен артикул с висок гликемичен показател. Често маргаринът се употребява като добавка при печенето на подобен артикул. Той е скъпа съставна част за вкусни и пухкави печива, само че не е потребен за организма.

Черният самун, съгласно експертите диетолози, се подготвя главно от ръжено брашно, като от време на време се прибавя и малко бяло. При този развой се употребяват главно култури от млечнокисели бактерии. Те придават присъщия усет на продукта.

„ Най-полезното вещество в черния самун са фибрите, които усъвършенстват усвояването на храната и стабилизират храносмилателния тракт. Освен това ръженият самун оказва помощ за изхвърлянето на токсичните субстанции от организма, заради което се предлага на хора с чревни болести “, споделя лекарят.Алемайкина напомня, че черният самун съдържа витамини В1 и В2, които са значими за кожата и косата, както и калций, желязо, фосфор и натрий.

Съдържанието на калории в него е относително ниско. В 100 грама ръжен самун се съдържат почти 164 калории, за разлика от белия (250 калории).Лекарят поучава хлябът да се съхранява в хартия или завит в забрадка. Така се предотвратява плесенясването и хлябът остава мек за дълго време. Много хора считат, че хлябът се скапва по-бавно в хладилника, само че специалистът опровергава това съмнение.Пресният самун има избрана мокрота (средно към 50 %), само че след предпазване в хладилника влажността в хляба се изпарява и продуктът губи усета си.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР