Барти Скот и Бен Уинк в коментар за Business Insider

...
Барти Скот и Бен Уинк в коментар за Business Insider
Коментари Харесай

Страхът от рецесия променя настроението в икономиката

Барти Скот и Бен Уинк в коментар за Business Insider
Инфлацията пораства към този момент близо година. Оттогава и доверието на американците в стопанската система пада и е покрай 11-годишни дъна, макар че по-широкото възобновяване върви извънредно добре.

Бизнесите наемат три пъти повече по отношение на нивото при последния спад. Американците харчат пари с рекордни темпове. А всекидневната статистика за вирусните инфекции е най-ниската от предишното лято. През 2021 година стопанската система набъбна с ритъм, невъобразим от 1984 година Икономическият пейзаж е най-розовият от месеци, само че инфлацията, за която през февруари имаше оптимизъм, че ще стартира да се топи, скапе настроението.

През последните седмици нещо в диалога за стопанската система се промени. Търсенията в Гугъл за " криза " набъбнаха в средата на март, както и за " кривата на доходността " и " идва ли рецесията през 2022 година " . И финансовата преса също яростно разисква вероятността от криза тази година. " Ето едно супер необичайно нещо ", написа в Twitter икономистът от Мичиганския университет Джъстин Улфърс. " Цяла седмица ми се обаждаха хора от медиите с въпроса дали американската стопанска система върви към криза. Последните данни за работните места демонстрират 431 000 новонаети през март. " Хм... ние сътворяваме към половин милион работни места на месец, а паричната политика към момента е експанзионистична. Не, това не е рецесионно ", разяснява Улфърс.
Реклама
Икономистът от Харвард Джейсън Фърман сподели, че по негово мнение вероятността за криза през тази година е 20%, като инфлацията и съветската инвазия в Украйна едвам движат иглата в прогнозите за спад в Съединени американски щати. Федералният запас също споделя " не ". " Всички признаци са, че това е мощна стопанска система, която ще може да процъфтява в лицето на по-малко приспособимата парична политика ", сподели ръководителят му Джером Пауъл.

Но има и мнозина, които застават от другата страна на този залог. Стратегът Албърт Едуардс назова гледната точка на Фед " цялостна небивалица " в седмичния си бюлетин. Goldman Sachs сложи възможностите за криза през 2022 година като 35%. Лари Съмърс, който беше министър на финансите при президента Клинтън, написа във Washington Post за проучване, извършено от него неотдавна в Харвард, което демонстрира, че " изискванията за прегряване, създавани от висока инфлация и ниска безработица, нормално са последвани в къс период от криза " .

Голяма част от скептицизма е обвързван със самия Фед, чиято тактика може да се окаже сложна за балансиране. Повишаването на лихвите и прекомерно бързото унищожаване на финансовата поддръжката от ерата на пандемията може да потопи към момента възстановяващата се стопанска система в нова криза. А в случай че се работи прекомерно постепенно, рискът е инфлацията дълго да остане висока.

Повечето американци са фокусирани върху по-непосредствени проблеми. Със или без криза, една трета от американците считат, че финансовото им положение ще се утежни тази година. И може да са прави. Спестяванията, насъбрани по време на пандемията, в този момент са цел на инфлацията.
Реклама
Комбинацията от войната в Украйна, спирания на веригите за доставки и дефицит на работна ръка покачва цените. В Съединени американски щати горивата са поскъпнали с 38% на годишна база, а храните - със 7.9% за същия интервал. Всичко това се демонстрира като растеж на разноските на семействата, който се забави през февруари след взрива през пандемията. Корпоративните облаги, въпреки това, порастват, само че даже богатите американци са по-скоро обезпокоени поради стопанската система.

Този месец се навършва година от Голямата оставка - рекордните 3.8 млн., напуснали работата си през април 2021 година Известно е също като Голямото разбъркване, тъй като хората се реалокираха на нова работа с евентуално по-високо възнаграждение и по-добри условия за труд. И това проработи . Близо половината от служащите, които желаеха покачване, го получиха. При дамите заплатите даже растяха по-бързо, в сравнение с при мъжете.

Но година по-късно каква е равносметката? Заплатите са нарастнали с 5.6% от март предходната година, само че инфлацията през февруари е 7.9% на годишна база. Настроението от промяната на работа и приемането на повече пари се трансформира.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР