Барселона, Венеция, Дубровник - в много точки от света туристите

...
Барселона, Венеция, Дубровник - в много точки от света туристите
Коментари Харесай

Туристическият бизнес ражда идеи как да се справи с тази напаст - туристите

Барселона, Венеция, Дубровник - в доста точки от света туристите към този момент са се трансформирали в злина, а прогнозите за растеж на пътуванията слагат локалните управляващи пред тестването по какъв начин да ръководят възходящия поток от хора, идващи с евтини самолетни компании и круизни кораби.

Приложения за смарт телефон, шерване на коли, нови пристанища са част от начинанията, показани предходната седмица на една от най-големите туристически тържища в света - ITB в Берлин, споделя " Ройтерс ". Така локалните управляващи и бизнесът се пробват да решат по едно и също време два казуса - неудобствата за самите туристи, за които услугата нараства до момента в който качеството й се утежнява, и за локалните поданици.

Около 9% от пасажерите, взели участие в изследване на консултантската компания IPK, споделят, че пренаселеността е повлияла на качеството на пътуването им през предходната година. Линията сред триумфа и неуспеха е тънка, разяснява кметът на Дубровник Мато Франкович.

 Дубровник сформира график за круизите, тъй че да няма скупчване на няколко кораба в един ден.
© Reuters

Дубровник сформира график за круизите, тъй че да няма скупчване на няколко кораба в един ден.

Вместо да се пробват да лимитират броя на посетителите, които харчат пари за хотели, храна и сувенири, градовете търсят способи да разпилян туристическите потоци надалеч от най-популярните си атракции. Дубровник създава мобилно приложение, което осведоми потребителите къде в тесните улички на остарелия град сега има най-голямо скупчване на хора и предлага различни направления със също толкоз хубави гледки. Друга концепция е скица за шерване на коли, с които туристите да обикалят покрайнините.

Барселона работи върху общ маркетингов проект, с цел да пренасочи туристите към други възможности на катедралата Саграда фамилия и централния бул. " Рамбла ", с каквито градът в обилие разполага.

Дори Ню Йорк разгласи акция, с която предизвиква туристите да изследват кварталите отвън Манхатън и региона към Статуята на свободата. С акции като " Седмицата на Бродуей " и " Седмицата на заведенията за хранене " пък градът пробва да притегли повече туристи отвън дейния туристически сезон - през ненатоварените месеци януари и февруари.

 Барселона залага на непознати за всеобщия екскурзиант забележителности, с цел да ги отдалечи от най-натоварената артерия -
© Associated Press

Барселона залага на непознати за всеобщия екскурзиант забележителности, с цел да ги отдалечи от най-натоварената артерия - " Рамбла ".

Някои туристически компании също работят за общата изгода. Например, най-голямата онлайн организация за пътувания в Китай Ctrip употребява бази данни, с цел да планува кои дестинации ще са пренаселени и по тази причина скъпи и по-късно предлага на клиентите други възможности, които може да са по-малко търсени. " Потребителите харесват това, тъй като получават най-хубавата стойност от пътуването си, " разяснява шефът на компанията Джейн Джи Сън. Хотелиерите и самолетните компании също са удовлетворени, тъй като получават цялостна претовареност.

Airbnb, подложена на критика за въздействието си върху имотния пазар в известните туристически градове, разгласи, че предлага на клиентите си и настаняване в селски парцели в региони, където може и да няма хотели.

По казуса работи и Световната организация по туризъм, която е привлякла академични откриватели и дава обещание до няколко месеца да разгласява рекомендации към най-натоварените градове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР