Барбет, известен и с наименованието Френско Водно Куче, е много

...
Барбет, известен и с наименованието Френско Водно Куче, е много
Коментари Харесай

Барбет

Барбет, прочут и с наименованието Френско Водно Куче, е доста известна порода измежду ловците поради съвършените си качества, които демонстрира по време на лов. Освен това Барбет е желана порода за фамилии с деца, защото тези умни отзивчиви кучета са идеални за огромно семейство.

История на Барбет

Наименованието на породата идва от френската дума, която значи брада. Прародителите на Барбет са били отлични плувци с груба четина, които са живеели във Франция и били помощници на фермери и моряци. Кучета, които по външен тип припомнят за актуалния Барбет, са рисувани в картини от XIV век, където тези животни са изобразени наоколо до река или езеро. Според доста селекционери прадедите на Барбет са станали родоначалници на доста породи - такива като Пудел, Бишон Фризе и разнообразни типове шпаньоли.

В края на XIX в. породата става доста известна поради ловните си умения и е основан първият клуб на породата, а кучетата стават участници в изложби и надпревари. През 1894 година е одобрен стандартът на Барбет. През Първата и Втората Световна война активността на селекционерите, които се грижат за това да се подобрят качествата на породата Барбет, замира. Породата е застрашена от изгубване, само че след края на Втората Световна война стартира активността по възобновяване й. През 80-те години на ХХ век е възродена още веднъж в цялостния си искра и става обичана на ловците.

Стандарт на Барбет

Мъжките представители на породата доближават до 66 сантиметра височина и тежат до 28 кг, женските стават високи до 62 сантиметра и тежат към 26 кг. Главата на Барбет е със заоблена форма и е много необятна. Носът е наедрял, кафяв или черен според от цвета на козината на кучето. Муцуната на Барбет е относително къса, устните са едри, покрити са с дълга четина. Челюстите на Барбет са доста мощни, с едри зъби. Очите на кучетата от тази порода са кръгли, огромни и са мрачно кафяви на цвят, с кант към клепача, който може да е кафяв или черен.

Ушите на Барбет са дълги, клепнали, плоски и покрити щедро с четина. Шията на кучетата от породата Барбет е къса и мускулеста, тялото е с развита мускулатура и наедрял гръден панер. Крайниците са дълги и мускулести, лапите са огромни, овални и сред пръстите има ципа. Опашката е дълга и кучето я носи хоризонтално, с леко подвит връх. Козината на Барбет е доста гъста, дебела и дълга. Тя е твърда на пипане и е вълниста, като може да образува шнурове. На муцуната козината образува брада. Козината на Барбет не се скубе и е съвършена отбрана от влага и мраз. Цветът на козината на Барбет може да е черен, сив, кафяв, бял, тъмносив с петна.

Грижи за Барбет

Козината на кучетата от породата Барбет изисква ежедневно сресване. Ако кучето не се сресва постоянно, е допустимо козината му да се сплъсти и не съществува способ за разресването й, в такива случаи се ползва само подкастряне до кожа, което нарушава естетическия тип на кучето и за дълго време го лишава от опцията да върви на лов. Барбет има потребност да взе участие в същински лов, а в случай че това не е допустимо, се предлага да се дава опция на кучетата от тази порода да вземат участие в игри, които имитират лова. Барбет обича да е със стопаните си и с наслада ще ги съпровожда на всички места. Ако Барбет не се отглежда на двор, а в апартамент, се предлагат дълги разходки най-малко два пъти на ден.

Обучение на Барбет

 Френско Водно Куче Снимка: dogtime.com

Барбет е доста мъдро куче и елементарно се научава да извършва разнообразни по трудност команди. Поради тази причина Барбет може да печели с лекост надпревари по смирение, тази порода е доста добра и в кучешките спортове като аджилити. Барбет би трябвало да се образова от човек, който е с потвърдени лидерски качества, защото в противоположен случай кучето ще се опита да заеме лидерска позиция.

Хранене на Барбет

Барбет има потребност от висококачествена храна, която да го зарежда с задоволително сила и в която да има витамини и минерали за положителния му външен тип и здравословно положение. Препоръчително е да храните куче от породата Барбет със профилирани гранулирани или консервирани храни за ловни породи или за породи с висок разход на сила. Ако храните Барбет с натурални артикули, постоянно обогатявайте менюто на кучето с добавки от витамини и минерали.

Можете да давате на Барбет зеленчуци - сварени и сурови, разнообразни типове плодове, твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара, сварен ориз, нетлъсти меса и субпродукти, сварена и обезкостена морска риба. Не се предлага да давате на куче от породата Барбет сладки и тестени произведения, пикантна храна, пържено и мазно, прекомерно студена и прекомерно гореща храна, тръбни кокали, сурово месо и сурова риба, свинско и овнешко месо.

Заболявания на Барбет

Барбет е податлив към разнообразни типове ушни инфекции, по тази причина е значимо да се ревизират постоянно ушите на кучето от тази порода и при нужда да се почистват. Ако кучето изпитва болежка в ухото, неотложно би трябвало да се потърси помощ от ветеринар. Барбет може да страда от тазобедрена дисплазия. Барбет е податлив да преяжда, по тази причина би трябвало да се внимава при храненето му. Не се предлага да се разрешава на кучето от тази порода да тича час и половина след щедро хранене, защото може да получи приплъзване на стомаха, което може да приключи съдбовно.

Любопитни обстоятелства за Барбет

 Барбет Снимка: justusdogs

Барбет може да плува в доста студена вода, без това да повлияе върху положението му, защото козината му го защищава от студа. Барбет е съвършената порода за водоплаващи птици, само че се оправя доста добре и на суша.

Барбет е идеалният домакински любим, изключително за фамилии, в които има дребни деца. Кучето от тази порода постоянно ще отбрани хлапетата и ще се държи с тях като бавачка, само че в случай че те проявят известна неучтивост по време на игрите, няма да се държи нападателно по отношение на тях. Барбет се схваща с други кучета, само че с цел да живее с котки, би трябвало да е израснал в тяхната компания.

Недостатъци на Барбет

Барбет може да прояви експанзия или деструктивно държание, в случай че дълго време се оставя самичък или не му се дава опция да тича и да изразходва силата си. Заради мощно развития ловджийски инстинкт на Барбет се предлага в града да се извежда единствено на мотив, защото може да подгони дребна животинка и да пострада или да се изгуби.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР