Банковият надзорник на Европейския съюз призова емитентите на стабилни монети

...
Банковият надзорник на Европейския съюз призова емитентите на стабилни монети
Коментари Харесай

Европа изисква приемането на стандарти за стабилните монети

Банковият надзирател на Европейския съюз прикани емитентите на постоянни монети непринудено да се придържат към набор от " управителни правила ", ориентирани към ръководство на рисковете и отбрана на потребителите.

Тази рекомендация предшества идните наложителни разпореждания, които би трябвало да бъдат въведени в границите на една година.

През април Европейски Съюз утвърди Регламента за пазарите на криптовалути (MiCAR), който се явява най-всеобхватната рамка в света на крипто търговията с валути като Биткойн и Етериум , както и за издаване на постоянни монети – криптовалути, обезпечени с валути или активи.

В сряда Европейският банков орган (ЕБО) разгласява своя първичен набор от ограничения като част от процеса на публични съвещания за в допълнение уточняване на условията, посочени в MiCAR, за емитентите на постоянни монети. Предвижда се тези ограничения да влязат в действие на 30 юни 2024 година

Сред наредбите са непрекъснато право на назад изкупуване и насоки за разглеждане на тъжби. Служителите на ЕБО чакат внезапно нарастване на издаването на постоянни монети през идващите месеци, откакто регулаторната рамка към този момент е утвърдена.

Те приканват фирмите да одобряват управителните правила за положително ръководство и ръководство на риска като самодейна мярка преди влизането в действие на наложителните правила.

ЕБО съобщи, че задачата му е да насърчи навременната подготовка за привеждане в сходство с MiCAR, като се стреми да понижи рисковете, свързани с евентуални разрушителни корекции на бизнес моделите в бъдеще, да насърчи доближаването на надзорните практики и да улесни отбраната на потребителите.

В обособен случай Европейският орган за скъпи бумаги и пазари (ЕОЦКП), организация на Европейски Съюз, разгласява план на правила за доставчиците на услуги за криптоактиви (CASP), участващи в търговията с криптовалути. Тези препоръчани правила, отворени за публично разискване, имат за цел да разрешат активността на CASP, да открият ясно разделяне сред криптоактивите на клиентите и комерсиалните действия и да предотвратят смесването на средства на сдружението и на клиентите.

Уроците, извлечени от събития като срутва на основаната в Съединени американски щати крипто борса FTX, са повлияли на тези правила. ЕОЦКП има намерение регламентите да влязат в действие от януари 2025 година В предлагането обаче не е включена скица за компенсиране на клиенти, които са претърпели загуби от необезпечени криптоактиви.

Освен това ЕБО възнамерява да разгласява втори набор от проектоправила през октомври, като се концентрира върху финансовите условия за емитентите на постоянни монети и очертае процедурите за ръководство на противоположното изкупуване на постоянни монети по време на пазарен стрес.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР