Банковите фалити обикновено са лоши за бизнеса. Болната банкова система

...
Банковите фалити обикновено са лоши за бизнеса. Болната банкова система
Коментари Харесай

Акциите пренебрегнаха банковите сътресения. Или не са?

Банковите банкрути нормално са неприятни за бизнеса. Болната банкова система отпуска по-малко заеми и при по-високи лихви на компании, нуждаещи се от капитал. Кредитната рецесия лимитира икономическия напредък и затова облагите. Понякога неприятна банка може да взриви финансовата система, причинявайки каскада от банкрути.Инвеститорите знаят това. Те са се отървавали от акции, когато банките са банкрутирали преди. През май 1984 година, месецът, в който Continental Illinois, огромна банка в Средния запад, банкрутира и беше избавена от Федералния запас, Dow Jones, тогава водещият показател на американските акции, падна с 6%. През септември 2008 година, когато Lehman Brothers, капиталова банка, банкрутира, акциите паднаха с 10%. По време на Депресията, защото една след друга банки банкрутираха, фондовият пазар загуби 89% сред своя връх през септември 1929 година и най-ниското си равнище през юли 1932 година

Банковите банкрути нормално са неприятни за бизнеса. Болната банкова система отпуска по-малко заеми и при по-високи лихви на компании, нуждаещи се от капитал. Кредитната рецесия лимитира икономическия напредък и затова облагите. Понякога неприятна банка може да взриви финансовата система, причинявайки каскада от банкрути.

Инвеститорите знаят това. Те са се отървавали от акции, когато банките са банкрутирали преди. През май 1984 година, месецът, в който Continental Illinois, огромна банка в Средния запад, банкрутира и беше избавена от Федералния запас, Dow Jones, тогава водещият показател на американските акции, падна с 6%. През септември 2008 година, когато Lehman Brothers, капиталова банка, банкрутира, акциите паднаха с 10%. По време на Депресията, защото една след друга банки банкрутираха, фондовият пазар загуби 89% сред своя връх през септември 1929 година и най-ниското си равнище през юли 1932 година

Този път нещата бяха разнообразни. През март, месец, в който три американски банки банкрутираха, депозитите напуснаха дребните финансови институции в цялата страна. 167-годишна швейцарска банка беше принудена от регулаторите да се прегърне преждевременно с по-голям съперник. И въпреки всичко показателят на американските акции S&P 500 набъбна с 4% - прелестна възвращаемост, много над дълготрайната междинна месечна стойност от към 0.5%. Радостта не беше лимитирана единствено до Америка - европейските акции се покачиха с 3%.
Реклама
Най-щастливото пояснение на тези събития е, че груповата мъдрост на пазара заключи, че заплахата е отминала. Регулаторите се притекоха на помощ, организирайки покупко-продажби, гарантирайки депозити и разширявайки опциите за незабавно разпределяне на заеми за банки, които се оказаха в нестабилна позиция. Да отгатнеш настройката на вложителите съгласно метода, по който се движат пазарите, е повече изкуство, в сравнение с просвета. Но в действителност ли това е, което хората мислят?

Може би не. Първо, от държанието на лихвените пазари, както и от метода, по който другите типове акции поеха в разнообразни направления, стана ясно, че вложителите не залагат на това, че всички са добре в банковия бранш или стопанската система. Това, на което залагат, е понижаване на лихвите. Причината, заради която общите показатели на акциите се покачиха, е, че облагите в цените на акциите на компаниите, които са били най-чувствителни към по-високи лихвени проценти - а точно софтуерните колоси, в това число Apple и Microsoft - компенсираха повече спада на банковите и финансовите акции цени, които дърпаха показателите на юг. Това е най-очевидно от представянето на Nasdaq, софтуерен показател, който се увеличи със 7% през март.

Второ, самостоятелните вложители, за които има податливост да бъдат засмуквани по време на най-шумните интервали на пазара, наподобява, стоят настрана. Потоците от търговия на дребно се усилиха от началото на 2021 година, когато лудостта към GameStop, търговец на дребно, разпали ентусиазма на голям брой самостоятелни вложители. Тези търговци вложиха в акции по-рано тази година, купувайки акции за рекордните 17 милиарда $ през първите две седмици на февруари, съгласно Vanda, снабдител на данни. Но тяхната активност се срина дружно с Silicon Valley Bank. През последните две седмици на март физическите лица са купили акции на обща стойност едвам 9 милиарда $, най-ниската сума от края на 2020 година

Трето, и най-показателно, е какво се случва със " суапциите ", или лихвени деривати. Те разрешават на вложителите да вършат дълготрайни залози за това, което може да се случи с лихвените проценти, което мнозина употребяват като форма на застраховка за своите портфейли: да са дълги в акции, да речем, само че да купуват шепа суапови варианти, които ще изплатят сумите им, в случай че нещо извънредно се обърка. В началото на март пазарите за суапции бяха уравновесени. Инвеститорите плащаха тъкмо толкоз, с цел да заложат на Фед да увеличи лихвите над 6% до края на годината, колкото и на понижаване на лихвите до под 4%. Но в този момент вложителите заплащат, с цел да се предпазят от сюжети за края на света. Разходите за пазаруване на дериват, който се изплаща, в случай че Фед " капитулира " - в случай че лихвените проценти бъдат понижени с към два процентни пункта до декември - е двойно по-висок от този за пазаруване на дериват, който се изплаща, в случай че лихвите се повишат над 6%.
Реклама
Всичко това демонстрира безпокойствие, което е маскирано от покачването в цените на акциите. Към края на циклите на стягане на паричната политика вложителите са склонни да възприемат нрав " неприятните вести са положителни вести ", при който всяка индикация за компликации в стопанската система е контраинтуитивно техен другар, защото демонстрира, че централните банкери може да правят отстъпка от увеличението на лихвените проценти (или даже понижаване на лихвите). Но намаляващият възторг на вложителите на дребно и бързането да се застраховат против злополука допускат, че вложителите остават обезпокоени, че този припадък на неприятни вести може да бъде напряко неприятен. Покачването на цените на акциите демонстрира, че вложителите се надяват на най-хубавото. Активността им другаде допуска, че те също се готвят за най-лошото.
Свързани публикации Шумът на пазарите се оказа кратковременен 8 април 2023, 09:55 Ще докара ли банковият безпорядък до стопански провал 7 април 2023, 11:38 Китай в този момент е безвредно леговище 7 април 2023, 06:48

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР