Банките в Русия може да внесат през тази година рекордните

...
Банките в Русия може да внесат през тази година рекордните
Коментари Харесай

Руските банки може да внесат рекордни суми за гарантиране на влоговете

Банките в Русия може да внесат през тази година рекордните 130 милиарда рубли (3,7 милиарда лева.) към фонда за гарантиране на влоговете или с съвсем една трета повече по отношение на предходната година, оповестява „ Известия “. Медията се базира на данни от пресцентъра на Агенцията по обезпечаване на влоговете (АСВ).

Тези средства се употребяват за компенсации на жителите, в случай че на някоя банка бъде лишен лицензът. Нарасналият размер на постъпленията е обвързван с нарасналите ставки за финансовите институции и нараствания размер на депозитите. Това няма да избави Агенцията по обезпечаване на влоговете от риска да търси докапитализация при положение на нов банкрут на огромна банка, споделят специалисти.

По данни на АСВ банките са трансферирали през 2014 година към фонда като гаранции за вложенията 65,9 милиарда рубли, а през 2015 година 75,7 милиарда рубли.

За 2016 година постъпленията във фонда са 99,6 милиарда рубли, а за тази година се чакат 125–130 милиарда рубли. Така растежът по отношение на предходната година е 30,5%.

Основните аргументи за нарастването са растежът на депозитния пазар, увеличената базовата ставка на вноските и въвеждането на диференцирана система за застрахователните такси, споделят от организацията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР