Банки закриват сметки на невинни хора заради съмнения за измами.

...
Банки закриват сметки на невинни хора заради съмнения за измами.
Коментари Харесай

Банки закриват сметки на невинни хора заради съмнения за измами

Банки закриват сметки на почтени хора поради подозрения за измами. Изкуственият разсъдък и нарасналата сензитивност към измамите карат банките да закриват сметки на почтени хора, предизвести през днешния ден юрист, представен от ДПА.

Подобни случаи с известни персони, измежду които английския финансов министър Джереми Хънт и евроскептичния някогашен политик Найджъл Фараж доведоха до това, че министри приканиха за незабавно преразглеждане на метода, по който банките се отнасят към политиците.

Джереми Ашър, юрист в юридическата компания „ Сетфордс “ (Setfords), съобщи обаче, че животът и на други хора е бил унищожен от неочакваното и необяснимо закриване на банковите им сметки поради проблеми с метода, по който финансовите институции се защищават против риск от измами.

Подозренията за лъжлива активност се качват в частни бази данни, които банките ревизират, преди да решат дали да одобрят претенции за заеми или разкриване на нова сметка, както и когато преразглеждат съществуващите сметки.

Клиентите постоянно не са наясно за повода, заради която сметката им е била закрита или молбата им за заем е била отхвърлена, а банките настояват, че не могат да разкрият обстоятелството, че против името на потребителите в системата попада маркер за машинация, ако съмненията прераснат в престъпно следствие.

През последните години маркерите за машинация са се нараснали.

През 2017 година са били качени 305 000 маркери в най-голямата база данни за измами, която се ръководи от службата за предварителна защита от измами (Cifas).

С оглед на това, че някои хора имат няколко маркера против имената си, Ашър счита, че най-малко един милион души могат да бъдат сложени в една от тези бази данни.

Над 50% от европейците държат да имат пари в брой

Той допуска също по този начин, че обстановката може да се утежни, защото банките са все по-малко склонни да рискуват поради предлаганото ново престъпление, изразяващо се в некадърност за попречване на машинация, което държавното управление се пробва да вкара като част от законопроекта за икономическите закононарушения и корпоративната бистрота.

Активистите, участващи в акции за битка с измамите, се аргументират,

че по този начин по-лесно ще се облекчи процесът за повеждане под правосъдна отговорност на организации, които не са съумели да подхващат стъпки за попречване на закононарушение.

Според Ашър обаче това може да накара банките да следват метод на „ нулева приемливост към риска “ във връзка с клиентите си.

„ Използването на автоматизирани системи и изкуствен интелект са инструмент, само че те не би трябвало да са решителен фактор при взимането на решения. Трябва да бъде отделено повече време за взимане на решение “, заключава Ашър.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР