"Банкеръ" за пореден път си постави амбициозната задача да търси

...
"Банкеръ" за пореден път си постави амбициозната задача да търси
Коментари Харесай

“Банкеръ” пита готови ли сме за нова революция в банкирането

"Банкеръ " за следващ път си сложи амбициозната задача да търси отговори на най-актуалните въпроси, които вълнуват от банковия и финансов свят. За задачата събра най-хубавите - представители на банковия и финасов бранш, както и специалисти по киберсигурност на конференцията "Четвъртата гражданска война в банкирането " в хотел "Маринела " в София. Акцентът е по какъв начин технологиите, които услесняват, само че и провокират всекидневието, трансформират метода ни на живот и дали сме подготвени да посрещнем тези промени готови и успяващи. Финансовите институции твърдят, че реагират по най-ефективния метод, като приспособяват услугите си по отношение на средата. Едно е ясно - банкирането ще се случва все по-рядко в офис, а разпоредбите на играта са коренно поремнени. Въпреки това технологиите, както показа участник в конференцията, не са магическа пръчка за решение на проблеми. Зад тях стоят хора и тяхната подготвеност и интензивност са най-ценният актив.

Форумът бе открит от основния редактор на "Банкеръ " Бистра Георгиева , която поздрави участниците и показа пред гостите екипа на изданието. Приветствие към гостите изпрати българският еврокомисар Мария Габриел.

"Изкуственият разсъдък, блокчейн и решенията за киберсигурност оферират невиждани благоприятни условия за финансови услуги под формата на нови бизнес модели, ръководство на тръстове, безвредни транзакции или така наречен digital onboarding. Но цифровите нововъведения би трябвало да бъдат интегрирани в бизнес процесите и да служат на все по-нарастващите упования на хората. Регулаторите също по този начин би трябвало да се приспособят, с цел да продължат да пазят потребителите и вложителите, гарантирайки интегритета на пазара и неговата непоклатимост, като в това време вършат нововъведенията вероятни ", сподели Габриел.

Най-сериозният проблем, съгласно еврокомисаря, пред цифровото развиване на Европа е възпрепятствано от неналичието на цифрови умения. Оказва се, че коло 90% от работните места към този момент изискват най-малко съществени цифрови умения. При все това, 1/3 от хората, съставляващи работната мощ в Европейски Съюз ги нямат. Бързото внедряване на високи технологии изисква и повече експерти в осведомителните и информационните технологии в Европа, макар че техният брой е повишен с 2 милиона през последните пет години. Това е въпрос от незабавен порядък. През 2018 година 53% от фирмите, търсещи цифрови специалисти, са срещнали компликации да ги намерят.

Българският представител по стопански и финансови въпроси в Европейския парламент Ева Майдел направи видеообръщение към гостите на конференцията и престави напъните на Брюкселската администрация да показа на бизнеса по-добри благоприятни условия за вложения. Тя акцентира, че в идващите месеци ще бъдат направени съответни стъпки за сливане на финансовите пазари в Европа, както и ще бъде открит работещ механизъм за предварителна защита на прането на пари. Друга значима тематика, по която се работи е правната сигурност за блокчейн и изкуствен интелект. Тези аспекти засягат директно българския финансов бранш. Майдел увери, че евроинституциите чуват гласа на бизнеса.

Подуправителят на Българската национална банка Нина Стоянова уточни, че точно банките вкарват най-бързо новите софтуерни решения. Вече не можем да си представим банковия бранш без електронната търговия и разплащания, те се дават към този момент освен на компании, само че и в обществения бранш.

"Последните акценти в евродирективите са свързани с достъпа до платежните сметки и повишените условия към киберсигурността. Двете нови услуги, които са обект на внимание от страна на регулаторите, са даване на информация за платежна сметка и електронно разпореждане на заплащането. Те изискват по-добро съдействие сред банките и доставчиците на електронни услуги, които би трябвало да са подготвени да одобряват новите технологии. Когато банките дават платежни сметки онлайн, би трябвало да имат най-малко един сигурен канал за потребителско банкиране. В евродирективата за платежни услуги е доразвита концепцията за задълбочено засвидетелствуване на самоличността на клиента, с цел да се предотвратят опитите за машинация.Те съчетават, да вземем за пример, използването на статична ключова дума с динамичен код или биометрични данни. При елементарни и постоянни заплащания, каквито са комуналните сметки, условията си остават опростени ", уточни Стоянова.

Според Диана Митева , зам.-председател на Асоциацията на банките в Българи, след навлизането на дребни, несистемни играчи към този момент има големи промени във финансовата и банковата промишленост. Тези играчи влизат в бранша на разплащанията и в други браншове, където до момента бяха единствено банките. Тази конкуренция усъвършенства бизнес средата и по тази причина съм сигурна, че активността на банките ще се усъвършенства. "Наша отговорност е и да кажем на клиентите си по какъв начин да се предпазят от финансови измами ", уточни тя.

Стефан Демеров , специалист в отдел "Киберсигурност " в ГДБОП, предизвести, че работят мрежи от "финансови мулета ", които са структурирани в целия свят за превозване на финансови средства през граница. Компрометирането на бизнес кореспонденцията на компаниите постоянно става през достъпа до е-поща В избран миг измамникът изпраща известие до компанията, която би трябвало да заплати избрана фактура, че има смяна в банковата сметка или пък в метода на заплащане. Често излъганият схваща след дни за подправения превод, като до тогава парите са трансферирани няколко пъти през разнообразни страни и към този момент са "изпрани ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР