Банката за развитие в помощ на бизнеса заради високите сметки

...
Банката за развитие в помощ на бизнеса заради високите сметки
Коментари Харесай

ББР в помощ на бизнеса заради високите сметки за ток

Банката за развиване в помощ на бизнеса поради високите сметки за ток. Това ще става с разпределяне на необезпечени заеми. Достъп до тях ще имат всички микро, дребни и междинни предприятия. Заделената сума е 20 милиона лв.. С тях ще могат да се покрият до 75% от цената на съответна фактура.

„ Тайната на вкусните курабийки е висококачествени артикули, капчица обич и доста творчество”, изяснява притежателят на сладкарница Адриана.

Заедно с продуктите обаче е належащо и електричество. Около 1/6 от разноските на сладкарница в София отиват за ток.

„ Електроенергията, която използваме, е повече от едно огромно произвеждане. Защото естеството на продуктите е различно”, споделя Адриана.

За сметка на това обаче фактурите за ток порастват, а с тях и цените на продуктите, които употребяват. „ С 10-15%, в това число консумативи - подложки, материали за пакетиране. Ако не е един дребен бизнес, който да е образуван с доста малко хора, най-вероятно нямаше да можем да се справим”, счита собственичката на сладкарницата.

С новия пакет за енергийна поддръжка Банката за развиване дава опция на сладкарници като тази на Адриана, дребни и междинни компании да разсрочат разноските си за ток. В рамките на четири поредни месеца. Сумите, които ще се отпускат, са от 20 000 до 200 000 лв..

„ За нас е значимо, като политическото обръщение, да знаете, че Банката за развиване е тук, с цел да подкрепя дребния и междинния бизнес. И тя не е единственото, което държавното управление прави.”, разяснява министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

Изискването е компаниите да нямат запори, неплатени налози или осигуровки, а разноските за ток – най-малко 5% от оперативните.

„ Правим финансов разбор на кредитополучателя. Дали паричните потоци ще могат да върнат заема, който е взет. Клиенти, които са с по-добър кредитен рейтинг - имаме рента от 3,5%, а с по-лошите кредитни рейтинги - с 4%. Това при всички случаи, когато приказваме за негарантиран заем, е много добра лихва”, изясни изпълнителният шеф на ББР Владимир Георгиев.

Финансирането не анулира държавната дотация. Предприятията ще могат да аплайват от понеделник.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР