Баница с локум е пълното име на тази авторска рецепта

...
Баница с локум е пълното име на тази авторска рецепта
Коментари Харесай

Баница с локум

" Баница с локум " е цялостното име на тази авторска рецепта на Виктор Ангелов. Тя е част от специфичния план " Съвременна българска кухня " в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Повече заВиктор Ангелов - тук, а за плана - в края на текста.

Оформете корите за баница на необятни 5 см ленти, намажете със захарен сироп благодарение на четка и поръсете с пудра захар. Изпечете за 6 минути на 150˚C, придавайки им извита форма. Три минути преди да извадите от фурната, поставете локума на тавата за печене.

За крема смесете сметаната, жълтъците, захарта, царевичното нишесте в купа и поставете на водна баня. Разбърквайте, до момента в който се сгъсти. Изсипете сместа върху шоколада, маслото и вътрешността от ванилената шушулка. Охладете и налейте в сладкарски пош.

За сладоледа смесете сметаната, глюкозата и меда в касерол и оставете да заври. Отстранете от котлона и постепенно прибавяйте киселото мляко. Добавете лимонен сок и сол, охладете и сложете сместа в машина за сладолед.

В пластмасова кутия смесете захарния сироп, лимоновия сок, ментата и горските плодове (боровинки, къпини, ягоди, малини). Изсипете течния азот върху плодовете и разбърквайте с дървена лъжица, до момента в който замръзнат изцяло. Сложете в торбичка и ги счукайте на трохи. Съхранявайте във фризер.

За сервиране поставете сладкарския крем на няколко точки в чинията и върху него сложете корите за баница. Между тях поставете сладоледа от мед и кисело мляко и локума. Разпръскайте замразените плодове с лъжица. Завършете с пъпки от роза, листа мента и пчелен прашец.

Необходими артикули за 4 порции

кори за баница
пудра захар
захарен сироп
локум
розови пъпки, мента и пчелен
прашец за украса

За сладкарски крем
1 л животинска готварска сметана
(35% масленост)
200 г жълтък
150 г захар
20 г царевично нишесте
150 г бял шоколад
100 г масло
1 шушулка ванилия

За сладолед от кисело мляко и мед
250 г пълномаслена сметана
200 г медена пита
500 г кисело мляко
100 г глюкоза
15 мл лимонен сок
1 г сол

За замразени с течен азот горски плодове
50 г захарен сироп
30 мл лимонен сок
5 г мента
300 г горски плодове
(боровинки, къпини, ягоди, малини)
течен азот

В " Съвременна българска кухня " всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (107)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР