Бананите са едни от най-разпространените и консумирани тропически плодове в

...
Бананите са едни от най-разпространените и консумирани тропически плодове в
Коментари Харесай

Полезни свойства на бананите - какво трябва да знаем

Бананите са едни от най-разпространените и употребявани тропически плодове в света. Те са засищаща и здравословна храна, която ни обезпечава чудесни хранителни субстанции, витамини и минерали и ни зарежда с огромна доза сила.

Бананите съдържат малко калории, мазнини, натрий и холестерол, което ги прави подобаващи за всяко хранене. Отличен източник са на калий, разтворими фибри, витамини А, В6, С и Е, манган и фолиева киселина. В състава им влизат още калций, магнезий, цинк, мед, желязо и селен.

Въпреки че бананите са богати и на доста въглехидрати, те постоянно са добавка към разнообразни здравословни диети, в това число и такива, предопределени за понижаване на тежестта. Освен това се считат и за пребиотична храна, тъй като подтикват растежа на потребни бактерии в храносмилателния тракт.

Безспорно бананите печелят сърцата на хората с неповторимия усет, който имат, само че това напълно не е единственото им достолепие.

Както към този момент споменахме, те са питателни, здравословни - бананите имат редица потребни свойства, които работят удобно върху цялостното ни здравословно положение. Вижте кои са те.

1. Намаляват риска от анемия

Анемията е положение, при което в организма се следи дефицит на червени кръвни кафези и равнището на хемоглобин в кръвта е понижено, което води до нарушение снабдяването на органите и тъканите с О2. В множеството случаи болестта е обвързвано с недостиг на желязо.

Бананите са потребни за предварителна защита на такова положение, защото съдържат високи равнища на желязо, а то подкрепя производството на червени кръвни телца. В допълнение към това са богати и на витамин B6, който е виновен за контролиране равнищата на глюкоза в кръвта.

2. Регулират кръвно налягане

 Полезни свойства на бананите

Вкусните плодове имат свойството да възстановяват високото кръвно налягане. Те даже са публично оповестени от Американската здравна организация за средство за понижаване риска от високо кръвно налягане и инсулт. Уникалното им деяние се дължи на високите стойности на калий, който се съдържа в тях и дружно с това ниски стойности на соли.

3. Разсейват напрежението и депресията

Бананите оказват позитивно въздействие върху настроението и оказват помощ при стрес и меланхолия. Тайната се крие в магнезия и веществото триптофан, които влизат в състава на плодовете. Магнезият дава отговор за положителното въодушевление и здравословния сън, а триптофанът подкрепя производството на един от хормоните на щастието – серотонин.

4. Подпомагат нервната система

Поредното неповторимо свойство на бананите се крие в силата им да влияят позитивно върху нервната система. Това се дължи на високото наличие на B витамини, което подкрепя успокояването и регулирането на нервната система.

5. Грижат се за здравето на очите

 Бананите оказват помощ на очите

Бананите са извънредно потребни за зрението, защото са богати на скъпия витамин А, който се грижи за цялостното здраве на очите. Неговият недостиг в човешкия организъм може да повлияе отрицателно върху способността ни да виждаме, увреждайки фоторецепторите.

6. Полезни са при язва

Още едно от потребните свойства на бананите е способността им да обезвреждат несъразмерната киселинност и да понижават дразненето, покривайки лигавицата на стомаха. Това ги трансформира в подобаваща диетична храна против чревни нарушавания, като да вземем за пример язва.

За да включите потребните банани по-често в менюто си, хапвайте постоянно:

- бананово смути;

- вкусни десерти с банани;

- бананови палачинки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР