БАН и наши биолози и химици подпомагат дейностите на правителството

...
БАН и наши биолози и химици подпомагат дейностите на правителството
Коментари Харесай

БАН ще смятат колко ще се разболеят от вируса

БАН и наши биолози и химици подкрепят дейностите на държавното управление и на Националния действен щаб, свързани с ограничението на разпространяването на ковид, само че от през днешния ден ще участваме с потенциал и експертиза в региона на математическото моделиране в биологията. Това заяви на брифинг в Министерския съвет ръководителят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

Той изясни, че учени от Българска академия на науките работят с модели, които развиват в последните години, по стратегия в границите на информационните и осведомителните технологии в региона на образованието, науката и сигурността, и това не е нещо, което вършат неотдавна. Целта е да използваме математически модели в региона на епидемиологията, с цел да можем да даваме прогнози по какъв начин ще се развиват отсега нататък динамичността и процесите, свързани с разпространяването на ковид, сподели акад. Ревалски.

Предприетите ограничения от държавното управление работят и това се вижда от нашите калкулации и прогнози, които вършим, съобщи проф. Николай Витанов от Института по механика на Българска академия на науките. Той предвижда, че в случай че карантината се задържи и не бъде " пробита ", след към три седмици ще стартираме да имаме хубави вести по отношение на броя на заболелите ".

Според Витанов  " след към два месеца и половина, до три месеца, ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази рецесия ". Това може да стане, в случай че карантината не се " пробие " и в случай че е належащо, държавното управление би могло да вземе спомагателни ограничения, с цел да обезпечи спазването на тази карантина и поддържането на това постепенно повишаване на броя на инфектираните ".

Целта е да можем да излезем от тази рецесия с най-малък брой болни и с минимални вреди за българската стопанска система, разяснява проф. Витанов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР