Бамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той расте

...
Бамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той расте
Коментари Харесай

Как се приготвя бамя

Бамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той пораства във всички средиземноморски страни, а също по този начин и в доста други места на планетата.

Стръкчетата бамя порастват върху шубраци и наподобяват като зелени чушки, които са огромни колкото пръст. Те се събират, когато не са узрели изцяло.

Младите нежни шушулки са покрити с тъничък мъх, който би трябвало да се в профил преди приготвянето, като всяка шушулка деликатно се избърше с мокра забрадка.

Бамята не би трябвало да се съхранява дълго време, тъй като става прекомерно влакнеста. Шушулките съдържат безцветна течност, в която се намират семената.

 Ястия с Бамя

За да се отстрани ненапълно течността в шушулките, бамята се бланшира преди приготвянето, като се пусне във вряла вода за към две минути.

Към отварата се прибавя лимонен сок или оцет. Бамята е съвсем безвкусна, по тази причина добре се съчетава с други зеленчуци, както и с месо.

Вкусни ястия се получават при съчетаването на бамята с чушки и домати, с телешко, свинско, агнешко и риба. Бамята се съчетава добре с къри, чили, кимион, чесън, босилек.

Можете да изненадате околните си с бамя по египетски. Ще ви трябват 700 грама бамя, една глава лук, шест домата, 10 скилидки чесън, пет супени лъжици олио, половин кг кайма, четвърт литър бульон, три супени лъжици кисело мляко, три супени лъжици сметана, един лимон, бял пипер и сол.

Измийте и леко подсушете бамята. Обелете лука и го нарежете на ситно, обелете ципата на доматите и ги нарежете на ситно. Намачкайте чесъна.

Запържете в половината олио бамята в продължение на пет минути и оставете на решетка бамята да се оттече от мазнината. Запържете в останалото олио доматите и лука. Добавете каймата и запържете до златисто.

Залейте с топлия бульон, прибавете чесън и сол и задушете, до момента в който не се изпари съвсем цялата течност. Нагрейте фурната на 180 градуса. Добавете киселото мляко, сметана и белия пипер в каймата.

Намажете с лой една тава и разпределете в нея половината кайма. Върху нея разпределете бамята и от горната страна покрийте отново с кайма. Печете един час. Украсете с резенчета лимон и сервирайте.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР