Бамбино са една от най-странно изглеждащите и въпреки това най-симпатични

...
Бамбино са една от най-странно изглеждащите и въпреки това най-симпатични
Коментари Харесай

Бамбино

Бамбино са една от най-странно изглеждащите и все пак най-симпатични котки в света. Те са подобаващи за хора, които имат алергия към животни и не обичат котки, които се катерят нависоко.

История на бамбино

Бамбино са може би най-младата порода котки - първите котенца от тази забавна порода са се появили през 2005 година. Селекционерите Стефани и Пат Осбърн от Арканзас кръстосали котка сфинкс с мънчкин. В резултат на това се появили сладки котенца с набръчкана кожа, без четина и с доста къси крачета. Те били толкоз мънички, че справедливо били наречени бамбино. В превод от италиански език името на породата значи малко дете.

Новата порода котки толкоз се харесала на всички, че година по-късно била приета от интернационалната фелиноложка асоциация. Бамбино са рядка порода котки и мъчно се намират, поради което са много скъпи. Те са доста известни поради симпатичния си външен тип и игривия си манталитет. От мънчкина бамбино са наследили късите крачета, както и огромните изправени уши. От котките сфинкс бамбино имат кожа, която не е покрита с четина, и огромна част от тях са с бебешко розов цвят.

Стандарт на бамбино

Котките бамбино тежат от 2 до 4 кг. Въпреки че котките бамбино нямат четина, тялото им е покрито с доста пай тънък пух. Кожата им е набръчкана и варира от ярко розово през сиво до мрачно кафяво. Котките бамбино имат доста добре развита мускулатура. Шията на бамбино е доста дълга и мускулеста. Главата, опашката и тялото не се разграничават от тези на котките с обикновено развити крака. Но заради късите крайници на котките бамбино те наподобяват доста смешно - като котешки вид на дакели, освен това без четина.

Заради неналичието на четина ушите им, които са с естествен размер, наподобяват големи. Тялото на котката бамбино е с леко издадено встрани коремче, от което на пръв взор може да се каже, че котката преди малко се е наяла сносно. Главата е с издължена форма и ясно изразени скули. Очите са ситуирани много надалеч едно от друго. Те са огромни, леко са дръпнати на горе и имат форма, която наподобява на лимон. Очите на котката бамбино могат да са зелени или жълтеникави. Срещат се и котки бамбино с блестящо сини очи. Опашката е дълга и в края ѝ има снопче косми.

Грижи за бамбино

Котките бамбино имат потребност с тях да се играе доста, защото са доста игриви и страдат, в случай че не им се обръща внимание. Набръчканата им кожа има потребност от грижи, защото заради неналичието на четина се натрупва мастен секрет, който кожата създава. Затова котките бамбино би трябвало да се къпят един път седмично с шампоан за сензитивна кожа. Ако се пропуща постоянното къпане, кожата на котката бамбино става доста твърда и е допустимо да се развият разнообразни типове инфекции. Когато кожата на котката бамбино се поддържа, тя е мека като коприна на досег.

Котките бамбино би трябвало да се пазят от прегряване, както и от прекален мраз. Затова в помещението, където живеят, би трябвало да се поддържа постоянно умерена температура. Ако е по-студено от 23-24 градуса, котката бамбино няма да има нищо срещу да е облечена с някаква жилетка или елече. Котките бамбино са доста привързани към хората, с които живеят, и желаят непрекъснато да са покрай тях.

Те могат да седят с часове в скута на стопанина си или да лежат до него на дивана. Освен това котките бамбино обичат да се разхождат на открито и е добре, в случай че можете да осигурите на любимеца си разходка със специфичен нагръдник. Заради късите си крачета котките бамбино не могат да доближат до високи места, само че в случай че въпреки всичко съумеят да го създадат благодарение на ноктите си, е добре деликатно да се смъкват от там, защото има риск при рухването да се наранят.

 Котка Бамбино

Обучение на бамбино

Котките бамбино са доста умни и с лекост схващат какво се желае от тях. Ако образованието на бамбино стартира, още до момента в който котето е доста малко, то може да се научи да извършва разнообразни команди. Въпреки това е допустимо бамбино да прояви дебелоглав, с цел да покаже, че може да господства над стопанина си. Затова е добре да се покаже на бамбино още когато е малко котенце, че е добре да слуша стопанина си, и послушанието и осъществяването на команди да се насърчава с хвалба и лакомство.

Хранене на бамбино

Котките бамбино са склонни към измръзване и организмът им има потребност от висококалорична храна. Затова котките от тази порода би трябвало да се хранят единствено с храни от висок клас или със специфични храни с нараснало количество протеини. Котките бамбино имат доста по-бърза обмяна на веществата спрямо други породи. Затова те имат потребност от хранене няколко пъти на ден, с цел да могат да имат задоволително сила.

Котката бамбино може да се храни и с натурални артикули. Препоръчва се телешко и пилешко месо, пилешки и телешки дроб, сварени овесени ядки, сварен ориз, сурови и сварени зеленчуци, жълтъци от твърдо сварени яйца, кисело мляко, извара. Веднъж седмично котката бамбино може да се храни с обезкостена сварена риба. Допустимо е да се дават на котката бамбино дребни сварени морски хрущяли.

Заболявания на бамбино

Въпреки че са се появили от кръстосване на две породи, котките бамбино са извънредно издържливи и не страдат от доста болести. Въпреки това обаче е допустимо те страдат от разнообразни проблеми с крайниците, защото крачетата им са прекомерно къси, а тялото им е издължено. Има заплаха бамбино да има проблеми с гръбнака, който е продължен като при дакела.

Котките бамбино могат да имат проблеми с мускулатурата. Бамбино имат прекомерно нежна кожа и никаква отбрана от мраз, по тази причина елементарно могат да измръзнат. Същото важи и за прегряването, тъй като те нямат механизъм за изстудяване. Котките бамбино могат да страдат от разнообразни кожни болести, защото кожата им е доста едва предпазена. Котките бамбино могат да страдат също по този начин от кардиомиопатия - заболяване на сърцето, което може да се окаже съдбовно за котките.

Любопитни обстоятелства за бамбино

Преди да се появи публично породата, е имало случаи на кръстоски сред сфинкс и мънчкин, само че в началото селекционерите толкоз се стресирали от типа на новородените котета, че не посмели да ги задържат.

Женската котка бамбино може да роди както късокраки котета, които подхождат на стандарта на породата, по този начин и котета с дълги крака.

Интересен факт е, че обичаната поза на котките от породата бамбино е да седят на задните си лапи, а предните да държат начело леко сгънати - по този начин те наподобяват на сурикати.

Котките от породата бамбино са много скъпи. Цената им може да доближи над 4000 $, в случай че животното е с потвърдено родословие.

Котките бамбино са доста любопитни. Характерът им остава като на дребни котенца през целия им живот.

Женските котки бамбино са доста грижовни. При потребност те осиновяват без проблем непознати котенца. Има случаи, в които котка бамбино е осиновявала дребни плъхчета, останали без майка.

Бамбино е котка-джудже. Породите котки-джуджета са все по-популярни в последно време, защото са доста подобаващи за развъждане в дребни жилища.

Котките бамбино доста обичат да пътуват в компанията на стопаните си. Те с лекост понасят пътуването с всеки тип превоз. За разлика от други породи котки бамбино са доста доверчиви и обществени. Те доста обичат да се срещат с нови хора и да посещават нови места. Котките бамбино се схващат добре с други домашни животни и елементарно се сприятеляват с непознати котки и даже с кучета. Те са съвършени за фамилии с деца, защото доста обичат да играят с хлапета и се включват и в най-лудите им завършения.

Недостатъци на бамбино

Тъй като постоянно им е леко хладно, котките бамбино избират да събират топлота от слънчевите лъчи или наоколо до отоплителни уреди. От прегряването обаче котките бамбино могат да получат съществени увреждания на кожата. В изключително тежки случаи котката бамбино може да изпадне в потрес от топлинен удар. Котките бамбино са склонни към преяждане и е доста мъчно да се реши по какъв начин тъкмо да се храни подобен домакински любим, с цел да не е гладен, само че и да не е преситен.

Някои стопани на котки бамбино се оплакват, че любимците им ги преследват на всички места и не могат да мръднат и сантиметър, без бамбино да е до тях.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР