Балканите имат нужда от сътрудничество и партньорство, от обединение. Народната

...
Балканите имат нужда от сътрудничество и партньорство, от обединение. Народната
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Балканите имат нужда от сътрудничество и партньорство, от обединение

Балканите имат потребност от съдействие и партньорство, от обединяване. Народната дипломация може да бъде основа на едно такова обединяване. Федерация от неправителствени организации от другите балкански страни би било положително начало за постигането на значително цели във всяка една сфера. Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов по време на конференцията „ Народната дипломация като фактор за развиване на разговора, разширение на интернационалните социално-икономически връзки, подсилване на сигурността и стабилизиране на мира на земята " проведена от проф. доктор Захари Захариев в Българска академия на науките. В нея взеха присъединяване дипломати, политици, научни, културни и публични дейци, анализатори и експерти от България, Русия, Европа и Азия.

По думите на Паргов Балканска федерация от неправителствени организации би била добра мрежа и основа, в това число и в подтекста на Българо - съветските връзки. „ Това ще е основа, само че не за напън върху държавните управления, а инструмент за решение на проблеми и градене на мостове предвид на опазване на мира, икономическото съдействие и разцвет в района ", изясни той.

Лидерът на столичните социалисти счита, че има какво още да се желае в връзките сред България и Русия. „ Трябват още старания в полагането на основи на тази гражданска маса, която да взе участие интензивно в развиването на тези връзки от позиция на разговора във всевъзможен аспект, освен политически ", съобщи той.

„ Народната дипломация и разговора сред България и Русия е мощно нарушен в наши дни, в подтекста на това геополитическото опълчване със Съединени американски щати ", сподели Паргов.

Според него срещата сред президентите Джо Байдън и Владимир Путин ясно са обрисували две вероятности. „ Те, за жалост, са взаимно изключващи се от позиция на визията за структурата на света, за нов международен ред и взаимоотношенията на другите играчите в него. Това няма по какъв начин да се случи без хората. Говорим за доста по-широко публично мнение във връзка с тези световни задания и по този огромен геополитически проблем. От една страна ние имаме глобализъм, трансформираме света в едно световно село, размиване на граници, на обичаи, на ред и порядки, открити и наложени с епохи. От друга страна имаме концепцията за суверенитета на обособените страни и тяхното равноправно отношение в интернационален проект ", смята Паргов.

Той счита, че сътрудник и участник в целия този развой може и би трябвало да бъде гражданското общество. „ Много ми се желае от съветска страна да има по-засилено присъединяване под формата на неправителствени организации, които сполучливо да вземат присъединяване на всяко равнище - без значение дали е с съответна цел, или в границите на културата ", съобщи още Калоян Паргов.

По думите му дейната роля на съветската страна в подпомагането на този развой е от изключителна значимост за стимулирането на гражданското общество и на всички, които мислят в тази посока. „ Активността на съветската страна във образуване на национална дипломация и подкрепяне на самодейността ще бъде значимият инструмент за постигането на задачите и дилемите, свързани с усилване на разговора и съдействието сред България и Русия. Има доста мотиви това да се случи. На първо място това е културата ", добави водачът на Българска социалистическа партия - София.

„ В противоположен случай други сили, други центрове на власт, които са много по-активни, ще ни изпреварят в тази задача, налагайки своя дневен ред и своето виждане за структурата на света ", счита Калоян Паргов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР