Българското законодателство е предвидило редица данъчни облекчения за различните социални

...
Българското законодателство е предвидило редица данъчни облекчения за различните социални
Коментари Харесай

Покупка на жилище, ремонти: Ето как да спестим от данъците за 2021

Българското законодателство е планувало редица данъчни облекчения за другите обществени групи на обществото. Благодарение на тях, жителите могат да понижат размера на налозите, които заплащат. Облекчения са планувани за всевъзможни обстановки, като измежду тях попадат такива за деца, млади фамилии, деца с увреждания, за усъвършенствания и/или ремонт на неподвижен жилищен ремонт, безкасови заплащания, дарения и впрочем. Важно е да се означи, че данъчните облекчения се употребяват единствено от лица, които не подлежат на наложително осъществяване на обществени отговорности към датата на подаване на годишната данъчна декларация, написа actualno.com.

Някои от облекченията могат да се заявят непосредствено посредством работодателя, в случай че сте на непрекъснат трудов контракт, което значи, че нужните документи не се ползват отначало към годишната данъчна декларация. Подаване на нужните документи за прилагане на облекченията може да стане до 30-ти април 2022 година, защото това е крайният период за подаване на данъчна декларация. За тези облекчения, които могат да се заявят непосредствено през работодателя, срокът за даването на нужните документи е от 30 ноември до 31 декември на съответната година. Всички нужни заявления са налични на формалната страница на Националната организация за приходите.

Данъчно облекчение за деца

Родителите на малолетни деца могат да се възползват от облекчение, с което да понижат данъчната си основа. През тази година плануваните суми за еднократно приспадане ще бъдат в много висок размер. Данъчната основата се понижава с 4500 лв. при едно дете, с 9000 лв. при две деца и с 13 500 лв. при три и повече деца. Тъй като данъкът върху приходите е 10%, това значи, че хората с деца ще спестят 450 лв., 900 лв. или 1350 лв. според какъв брой деца имат, излиза наяве от уеб страницата на Национална агенция за приходите. Данъчното облекчение се употребява до размера на сумата от годишните данъчни основи и при изискване че другият родител, няма да употребява понижението за съответната данъчна година. Когато размерът на данъчното облекчение е по-висок от сумата на годишните данъчни основи разликата може да се употребява от другия родител. За прилагане на данъчното облекчение родителите би трябвало да подадат съответната декларация, налична на уеб страницата на Националната организация за приходите, към данъчната си декларация в период до 30-ти април 2022 година или да подадат документа до работодателя си в период до края на декември тази година.

Данъчно облекчение за деца с увреждания

Данъчното облекчение за деца с увреждания разрешава за 2021 година понижаване на данъчната основа с 9000 лева за развъждане на дете с 50 и с над 50 на 100 степен на увреждане. Сред изискванията е детето да не е навършило пълнолетия до 1 януари на данъчната година, влезнало в действие решение за увреждане на способен орган, детето да не е настанено в обществена или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа на цялостна държавна прехрана и впрочем.

Данъчно облекчение за млади фамилии (покупка на първо жилище)

Двойките със подписан цивилен брак, които са изтеглили ипотечен заем за покупка на първо жилище, могат да употребяват данъчно облекчение, което да понижи данъчната им основа с размера на лихвите, заплатени по първите 100 000 лв. от заеми за нов дом. Условията са най-малко единият от съпрузите да не е навършил 35-годишна възраст към датата на подписване на контракта за ипотечен заем, като ипотекираният парцел би трябвало да е единствен за фамилията през данъчната година. За прилагане на облекчението към годишната данъчна декларация би трябвало да се приложат следните документи: Документ, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени заплащания по първите 100 000 лева от главницата на ипотечния заем за закупуване на жилище. Издава се от банката кредитодател. Когато банката кредитодател е открита за данъчни цели в страна членка на Европейския съюз или в страна от Европейското икономическо пространство, узаконен превод на български език на документа, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени заплащания. Преводът би трябвало да е осъществен от върл преводач. Когато деклараторът е задгранично физическо лице, открито за данъчни цели в друга страна членка на Европейския съюз или страна от Европейското икономическо пространство, публични легализирани документи, удостоверяващи съществуването на изискванията по член 22а, алинея 1 от ЗДДФЛ (Закона за налозите върху приходите на физическите лица) и техния превод на български език, осъществен от върл преводач. Издават се от способените органи на съответната непозната страна. Когато през данъчната година и двамата съпрузи са употребили данъчното облекчение за млади фамилии, всяко от лицата дължи частта от налога, съответстваща на размера на употребеното облекчение

Данъчно облекчение за ремонт на жилище

Държавата дава опция за приспадане от данъчната основа на разноските, отделени за ремонт и/или възстановяване на жилището. Данъчната основа може да бъде понижена в размер до 2000 лв., като има няколко условия, на които жителите би трябвало да дават отговор. Навярно най-важното от тях е лицето да разполага с документ за осъществения ремонт, съпроводен с фискален бон за осъщественото заплащане. Интересно изискване е, че лицето направило ремонта, не би трябвало да е обвързвано със притежателя на жилището.

Данъчно облекчение за дарения

Данъчното облекчение за дарения разрешава понижаване на данъчната основа с общо до 65% от размера ѝ. При другите дарения данъчната основа се понижава с друг %. Така да вземем за пример основата бива понижена с до 5% при дарения за лечебни заведения, Български Червен Кръст, културни институции и други. До 15% от данъчната основа се приспада при дарения за просвета, а до 50% при дарения за Национална здравноосигурителна каса - за действия по отношение на лекуването на деца. Към годишната данъчна декларация прилагате копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, което получава дарението и че предметът на дарението е получен.

Намалена продуктивност

Данъчното облекчение за понижена продуктивност е за лица с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност, което дава опция да намалите данъчната си основа със 7920 лв.. Данъчното облекчение може да ползвате в това число за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на приключване периода на годност на експертното решение, в което е избрана понижената продуктивност.

Безкасови заплащания

Данъчното облекчение за безкасови заплащания разрешава понижаване на дължимия налог с 1%, само че не повече от 500 лв.. Може да ползвате облекчението в случай че сте физическо лице при следните условия, като съществуване на облагаеми приходи през годината, които са получени 100% по банков път, а безкасовите заплащания възлизат на най-малко 80% от горепосочените приходи. Към годишната данъчна декларация не прилагате документи. Необходимо е само да извършите отметки на съответното място в Приложение № 10 на годишната данъчна декларация. Облекчението не може да се употребява за приходите от стопанска активност като едноличен търговец.

Доброволно обезпечаване и обезпечаване

Данъчното облекчение за персонални вноски за непринудено обезпечаване и обезпечаване е в размер до 10% от данъчната основа за импортирани през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване и до 10% от данъчната основа за импортирани през годината персонални вноски за непринудено здравно обезпечаване и вноски за застраховки „ Живот ”. Облагаемите приходи от в допълнение непринудено обезпечаване, непринудено здравно обезпечаване и застраховки „ Живот “ се таксуват с финален налог.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР