Българското дружество за защита на птиците и екипът на LIFE

...
Българското дружество за защита на птиците и екипът на LIFE
Коментари Харесай

Международна конференция събира в Бургас световни експерти по опазване на орлите

Българското сдружение за отбрана на птиците и екипът на LIFE плана "Горите на орела " провеждат Международна конференция за запазване на дребния писклив орел. Тя ще събере над 60 учени и представители на природозащитни организации от 17 страни, които ще споделят своя опит в опазването на типа. Конференцията ще се организира в Бургас, в интервала 11-14 октомври 2017 година

На форума ще бъдат показани последните постижения в проучванията на дребния писклив орел, положението на неговата популация и приложените ограничения за опазването му от Русия до Иран. Сред презентациите има такива за генетичината конструкция на популацията на дребния писклив орел, храната и местообитанията му, както и ограниченията за неговото запазване.

Експертите от Българско дружество за защита на птиците ще показват резултатите от изследванията на миграцията, разпространяване, местообитанията на дребния писклив орел в България, както и разбор на заканите за него в страната. Голям интерес се чака да провокира презентацията на професор Бернд Мейбург за сателитното следене на мигриращите дребни кресливи орли от Германия до Африка, както и заканите за тях в местата за гнездене и по прелетния път. Професор Мейбург ще приказва и за рисковете, които вятърните генератори съставляват за орлите и нуждата от вярно обмисляне на тяхното местонахождение. От огромна практическа изгода ще бъдат и презентациите, споделящи опит за опазването на горските местообитания на типа и използването на горскоекологични ограничения.

Мястото на конференцията не е определено инцидентно. Бургас е едно от най-важните места за мигриращите дребни кресливи орли. Градът и покрайнините му се явяват по този начин наречено "bottle neck site " или място с стеснен фронт на миграция. Тук през ранната есен се концентрират хиляди дребни кресливи орли, които прелитат от Централна и Източна Европа към Африка.
Конференцията се провежда в границите на LIFE план "Горите на орел ", изпълняван от Българско сдружение за отбрана на птиците и Изпълнителна организация по горите, финансиран от Европейския съюз.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР