Българският ученик Радостин Чолаков влезе в т.нар. топ 5“ на

...
Българският ученик Радостин Чолаков влезе в т.нар. топ 5“ на
Коментари Харесай

Цял свят говори за него! Български ученик се класира в топ 5 на световната школа за STEM изследователи

Българският възпитаник Радостин Чолаков влезе в така наречен „ топ 5 “ на двете ранглисти на 40-ото издание на RSI (Research Science Institute) – лятна ученическа школа за STEM откриватели, която обичайно се организира в Масачузетския софтуерен институт. Това оповестяват от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).
Чолаков е възпитаник в математическата гимназия „ Акад. Кирил Попов “ в Пловдив. За първи път български участник се класира по едно и също време в двете категории – за документално и за устно показване на проучвателен планове във всички STEM области, описват от МОН.
„ По време на школата работих с Хан Гуо и проф. Юн Ким по план за квантуване на огромни езикови модели “, споделя Радостин, представен от пресцентъра на министерството. В него те изследват по какъв начин могат да създадат моделите като този, употребен в ChatGPT, по-малки, с цел да бъдат употребявани на повече устройства и от повече хора.
„ Основната методика беше, че преглеждаме по какъв начин теглата на тези модели са разпределени и на база на това ги закръгляме към по-малко на брой вероятни стойности. Резултатите към този момент са, че съумяваме да достигнем и даже да подобрим настоящите най-хубави способи за квантуване откакто ги тествахме върху модела LLaMA-2, който „ Мета “ разгласява едвам преди две седмици “, разяснява Радостин Чолаков.
По думите му планът продължава и той ще работи през годината с групата на проф. Юн, с цел да бъде развъртян той на професионално равнище.

Преди година, ученикът Радостин Чолаков, именуван още родопският Бил Гейтс, получи втора премия „ Джон Атанасов “. Отличието се присъжда на млади български учени в региона на компютърните науки с изключителни резултати. Грамоти му връчи липно президентът Румен Радев на тържествени церемонии.
„ Грамотата, която получих, се дава на хора, представяли страната ни на интернационалните олимпиади или научни конференции и конгреси. В съответния случай аз тази година имам награди от научните панаири Regeneron ISEF в Атланта (САЩ) и EUCYS в Лайден (Нидерландия), като на последния имам второ място в Европа. Като цяло считам, че президентската самодейност за отличаване на младежите в сферата е доста потребна, тъй като, от една страна, ни стимулира да поддържаме равнището и отсега нататък, както и служи да се срещнем със съидейници там. От друга страна, стимулира и по-млади възпитаници да се борят за място измежду наградените, като поставят и те съответните старания. Аз, несъмнено, съм благополучен от приемането на такава премия и поисквам на от ден на ден възпитаници да имат мотив и те да я получат “, разяснява тогава Радостин пред „ България Днес “.
Преди години Радостин впечатли „ Google “ с приложение за занимателни обстоятелства, а след това разви самодейността за изкуствен интелект на български език xn--80acrfj7c.ML. Гениалният юноша има победи в голям брой училищен надпревари по осведомителни технологии и информатика. Миналата година Радостин беше номиниран в влиятелната ранглиста „ 30 под 30 “ за млади водачи под 30-годишна възраст на международно издание „ Форбс “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР