Българският свещеник в Истанбул отец Ангел Велков отслужи тържествената служба

...
Българският свещеник в Истанбул отец Ангел Велков отслужи тържествената служба
Коментари Харесай

Затвориха Желязната църква в Истанбул

Българският духовник в Истанбул отец Ангел Велков отслужи тържествената работа за Възкресение Христово в параклиса в Българската екзархия в квартал „ Шишли ", без богомолци. Службата беше излъчена онлайн през обществените мрежи.

Вселенският патриарх Вартоломей заповяда във всички църкви, подчинени на патриаршията в Истанбул, измежду които са и българските храмове в Турция, да не се организират обществени богослужения. Поради това беше затворена и Желязната черква „ Свети Стефан ". Вартоломей прикани да се последват препоръките на медиците, хората да останат по домовете си.

Българската православна общественост в Истанбул и християните в цяла Турция тази година посрещат Възкресение Христово по необикновен метод по домовете си. Тъй като в Турция поради ковид, този уикенд има 48 часова цялостна възбрана за овакантяване на домовете, годна за всички жители. Ето за какво визитите на богомолците в храмовете бяха невъзможни.
„ Всеки може да възпламени свещ пред иконата и да почета Светото писание или църковна книга вкъщи, с цел да означи Възкресението ", посъветва миряните, отец Ангел.

Служба е отслужил и българският духовник в Одрин отец Александър Чъкърък.

По традиция българската общественост в Истанбул дружно посрещаше Възкресението, в българската екзархия в регион Шишли, а на сутринта в неделя след литургията за второ Възкресение в храма „ Св. Стефан " се събираше на празничен обяд в пролетно раззеленения двор на Екзархията. Тази година възбраната на турските управляващи жителите да излизат от домовете си през събота и неделя в 31 области в страната, както и възбраната за визити на храмовете, издадена от патриарх Вартоломей, осуети спазването на традицията за най-големия християнски празник.

Вселенският патриарх също отслужи обичайно Света литургия нощес в неговата патриаршеска черква в регион Балат, покрай желязната черква " Свети Стефан ". На литургията участваха само няколко църковни чиновници. За първи път в църковната история този храм беше лишен от миряни. А церемонията беше излъчена посредством обществените медии и градиционно от гръцката национална телевизия.

Вартоломей насочи молитва за здраве и благополучие на всички християни, както и за жителите на Турция, както и молитва за сполучливо преборване с пандемията по целия свят.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР