Българският национален отбор по футбол ще изиграе третата си европейска

...
Българският национален отбор по футбол ще изиграе третата си европейска
Коментари Харесай

Националите излизат на реновиран за 43 милиона евро стадион в Каунас

Българският народен тим по футбол ще изиграе третата си европейска подготовка в група G по пътя към Германия 2024 на стадиона в Каунас, който носи името на литовските водачи Степонас Дариус и Стасис Гиренас, които през 1933-а година се пробвали да слагат международен връх за най-дълъг полет.

" Лъвовете " отпътуваха за Литва в положително въодушевление

Как обаче ще се върнат?

Излитайки от Ню Йорк, те минават над Атлантическия океан, навлизат в Европа, само че се разрушават при неизяснени условия малко преди Каунас.

Стадионът, който носи тяхното име, е издигнат през 1979-а година, само че третата и последна реорганизация е приключена през октомври 2022-а.

Реновирането по публични данни коства 43 милиона евро и мачът с България на следващия ден ще бъде едвам втората среща на националния тим на Литва тук. Максималната съгласуемост е потенциал от 15 315 места, а ползата към утрешната среща не е дребен.

Настилката съставлява хибридна трева от Нидерландия от най-ново потомство и евентуално гостуващите тимове ще си отдъхнат, защото няма да играят повече на неуместното изкуствено игрище във Вилнюс.

Градската община на Каунас, която към момента търси концесионер за реконструирания стадион, признава, че няма доста положителни умения за поддръжка на тревата. И точно това е повода на огромни сектори от игрището тревата да изгори.

Изгорелите тревни площи на стадиона провокираха насмешки от почитателите в страната, които писаха в обществените мрежи, че евентуално повода е визитите на извънземни или пък са нахлули животни.

Дори треньорът на националния тим на Литва Едгарас Янкаускас се пошегува, че тревата наподобява на проскубана четина на хиена. Според учен-химик обаче това е станало след погрешно разпространяване на азотни торове.

Университетският специалист Евалдас Климас, който управлява инсталирането на хибридната спортна настилка на стадиона, я дефинира като неповторима за Литва.

" На всеки два сантиметра се вкарват отвесни влакна, чиято задача е да омекотят натоварването на терена. Нишките и филтрацията усъвършенстват оттичането на водата и измиването на питателните субстанции ", споделя експертът в изявление за литовската LRT TELEVIZIJA.

И прибавя, че макар внедрените технологии, положението и дълголетието на тревата, зависи главно от човешкия фактор.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР