Българският културно-информационен център Босилеград“, сдружение ГЛАС“ и Демократичен съюз на

...
Българският културно-информационен център Босилеград“, сдружение ГЛАС“ и Демократичен съюз на
Коментари Харесай

Почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев в Божица

Българският културно-информационен център „ Босилеград “, съдружие „ ГЛАС “ и Демократичен съюз на българите уважиха паметта на поручик Генчо Неделчев през вчерашния ден в двора на черквата в с. Божица.

В словото си пред паметника на поручик Генчо Неделчев, ръководителя на КИЦ „ Босилеград “ Иван Николов сподели:

„ Днес отдаваме респект, на паметта на поручик Генчо Неделчев умрял на 11 юли 1913 година при местнотта Панжин гроб. Той е родом от Русе и е бил пълководец на 16-а рота от 2-ри пехотен Искърски полк на 5-а Дунавска дивизия. Издигнат е бил за „ споменъ отъ брачната половинка му ” и по една случайност и с малко старания от наша страна в днешно време, бе непокътнат за бъдещите генерации. Паметникът бе открит от Александър Димитров и бе възобновено от татко му, Димитър Димитров. Нека това да бъде респект и за ония 435 български бойци и офицери, починали в боевете от село Караманица до връх Стрешер, както и за 523 сръбски бойци и офицери, починали по тия места от 28 юни до 18 юли 1913 година в жестоки боеве сред елементи от българската и сръбската войска ".

Надгробния монумент на поручик Генчо Неделчев е един от дребното оживели до наши дни български войнишки монументи в Босилградско.

Вчера в Босилеград завършиха кандидатстудентските изпити за български университети пред комисия, формирана от МОН, ДАБЧ и Генералното консулство в Ниш. 



Кандидат-судентският изпит се състоеше от решение на тест с 40 въпроса по български език и литература и история. Общо 51 кандидат-студенти от Босилеград и българи от вътрешността на Сърбия се явиха на изпита. 12 души пък са кандидатствали по магистърски и докторски стратегии.

Вчера бе и тържественото разкриване на десетата „ Детска олимпийска почивка Босилеград 2018 “ , която се финансира по програмата „ Българско съдействие за развиване “.



Децата в резюме демонстрираха добитите си умения по време на заниманията си и декламираха стихове.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР