Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Брюксел третото издание на

...
Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Брюксел третото издание на
Коментари Харесай

Мария Габриел: Заедно можем да направим цифровизацията да работи за хората

Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Брюксел третото издание на Деня на цифровите технологии - най-голямото събитие в Европа в региона на цифровата стопанска система и общество. В наличието на вицепрезидента Андрус Ансип, комисаря по земеделието Фил Хоган и комисаря по образованието и културата Тибор Наврачич, министрите по въпросите на земеделието, културата, равенството на половете на страните-членки на Европейски Съюз, както и над 550 участника от бизнеса, гражданския бранш и университетските среди, тя очерта постигнатото през последните години в цифровата сфера, оповестиха от пресцентъра на представителството на Европейска комисия в България.

„ Денят на цифровите технологии е опция за Европейския съюз и за държавите-членки да обединят запаси и предпочитание, и да ускорят цифровото развиване в интерес на нашите стопански системи и общества. Завършването на цифровия обединен пазар ще способства за основаването на нови работни места, ще насърчи нововъведенията и ще подтиква предприемачеството и развиването на нови бизнес модели. От цифровата промяна ще се възползват освен фирмите, само че и жителите, които са в центъра на нашите старания. За да успеем е належащо да активизираме целия гений, който имаме, дружно мъже и дами. Всеки човек би трябвало да може да осъществя своя капацитет в цифровата сфера и да реализира европейската си фантазия “, съобщи българският еврокомисар.

Тя напомни някои от огромните постижения досега в цифровата сфера - отпадането на роуминга, премахването на географското блокиране, отбраната на персоналните данни. Мария Габриел отдели особено внимание и на поддръжката на страните в три значими области, където се чака цифровизацията да окаже доста влияние - земеделието, цифровизацията на културното завещание и поощряване присъединяване на дамите. Водещото в границите на форума е подписването от страна на отрасловите министри на страните-членки на заявления в тези три области, с които се ангажират с съответни дейности.

Еврокомисарят акцентира нуждата от поддръжка за цифровизация на земеделието, предвид на това, че над 80 на 100 от територията на Европейски Съюз са селски региони. „ Земеделието е основен бранш, в който цифровизацията би съдействала доста за повишаване на конкурентноспособността на стопанствата и възстановяване на живота на хората в селските региони “, съобщи Мария Габриел.

Българският еврокомисар означи на последващо място, че цифрова Европа може да просперира, единствено в случай че дамите заемат своето почтено място. Жените са 52% от европейското население, само че едвам 15% от тях работят в областта на осведомителните и информационни технологии. „ Страните-членки би трябвало да подхващат дейности за превъзмогване на неравенството сред половете посредством ограничения за битка със стериотипите, поощряване на девойките да се образоват в точни науки, разпространение на ролеви модели и поощряване на женското предприемачество “, сподели още тя.

Еврокомисарят прикани страните да се ангажират повече с цифровизацията на културното завещание, като метод то да бъде съхранено и да бъде налично за жителите. Мария Габриел уточни, че паневропейската самодейност за 3D дигитализиране на творби на изкуството, монументи и обекти на културното завещание, ще бъде подкрепена.

„ Вярвам, че единствено дружно можем да реализираме всяка цел, която си слагаме. Пример е подписаната предходната година декларация за съдействието в региона на изкуствения разсъдък. Като резултат от това общо изпитание с държавите-членки направихме координационен проект за деяние и през вчерашния ден експертна група на високо ниво разгласява своя отчет за етичните насоки в изкуствения разсъдък. Както виждате, тези скъпи задължения за съдействие сред страните са последвани от съответни дейности и начинания “, заключи Мария Габриел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР