Българският бизнес не е особено въодушевен от предложгението за размера

...
Българският бизнес не е особено въодушевен от предложгението за размера
Коментари Харесай

Работодателите не искат 610 лв. минимална работна заплата

Българският бизнес не е изключително вдъхновен от предложгението за размера на минималната работна заплата за 2020 година.

Асоциацията на организациите на българските работодатели не поддържа предлагането за увеличение на размера на минималната работна заплата (МРЗ) от 560 на 610 лева

Работодателите не поддържат нарастването на минималната работна заплата, защото то следва авансово поети обещания при липса обаче на механизъм, критерии и транспарантна методология за нейното установяване, в това число и интернационално поети задължения.

Също по този начин показват, че плануваният растеж от 8.9% на МРЗ за 2020 година не подхожда на основни параметри, регламентирани от влязлата в действие от началото на т. година Конвенция № 131 на МОТ, като 3.3% действителен растеж на продуктивността (средно за прогнозния интервал до 2022 г.), планирана средногодишна инфлация по ХИПЦ за 2020 година от 2.1%, което води до понижаване на на конкурентоспособността, изразена посредством нарастване на номиналните разноски на труд за единица продукция - Unit labor cost (4.9% за 2019 година и предстоящ растеж от 3.0% през 2022 г.).

Посочено е, че от 2000 година насам продуктивността на труда се е нараснала единствено с 12.8 прочие п., макар че е повишена с 26 прочие п. приблизително за Балтийските страни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР