Български сладолед, произвеждан в карловското село Розино, попадна в класация

...
Български сладолед, произвеждан в карловското село Розино, попадна в класация
Коментари Харесай

Био сладолед от Розино е сред 10-те най-добри в света

Български сладолед, създаван в карловското село Розино, попадна в ранглиста на 10-те най-хубави сладоледи в света. Това стана на Международния форум„ Gelato World Heritage”, проведен от Италианската асоциация на майсторите джелатиери, където в крайната селекция единственият производител от Европейски Съюз се оказа българската биоферма, която го прави.

Сладоледът е с име Атила и е решен в зелено и алено. Създаден е от локални първични материали, които екипът съумява да придвижи от България, с цел да направи на място неповторимия усет.

Пълномасленото кисело мляко, вложено в сладоледа, е от нестабилизирано и нехомогенизирано биволско мляко от порода Българска Мурра. Към него майсторите отпред с основния технолог Албина Ясинская прибавят диви горски боровинки, всичко това – гарнирано с бял шоколад, обагрен в зелено със смесването на куркума и синя спирулина.

„ Самият усет – като се изключи че би трябвало да се опита – имаше символика. Искахме да пресъздадем една традиция посредством нов, по-модерен метод, да покажем връзката сред Италия и Бъглария от антични времена, тъй като тези горски боровинки, които сами събрахме, се оказа, че порастват на остарял Римски път, Виа Траяна се споделя, и по него даже е минавал великият Атила, който е имал за цел да стигне до Рим “- споделя Мирела Янакиева, управител бизнес развиване във фермата пред радио Пловдив.

Съчетавайки всичко това, българският сладолед е отличен със специфична премия от Академия за занаятчийско джелато, кръстена на кралят на сладоледа „ Алберто Пика “. Признанието е следващо ентусиазъм за екипа на биофермата, който може да се похвали с разраборката на общо над 360 типа сладолед. И това не е единственото произвеждане на екипа от близо 70 души. В мандрата им – ръчно и без консерванти - се създават разнообразни млечни артикули. От общо 140 животни – по равно крави и биволи на свободна паша.

Екипът на българската биоферма, ситуирана на географската широчина на италианския район Тоскана и френския Прованс, към този момент мисли за ново надграждане с сполучливи артикули от Розино, които да създадат разпознаваеми страната ни като тяхна съкровищница.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР