Български фирми могат да бъдат подпомогнати с евросредства, за да

...
Български фирми могат да бъдат подпомогнати с евросредства, за да
Коментари Харесай

Германски депутат: Можем да започнем да купуваме соларни панели от България

Български компании могат да бъдат подкрепени с евросредства, с цел да създават слънчеви панели за Германия и по този метод нашата страна би се трансформирала в опция на Китай като снабдител. Това сподели пред Money.bg членът на Комисиите по енергетика и по въпросите на Европейски Съюз в Бундестага Бернхард Херман.

Политикът от " Зелените " беше безапелационен, че изкопаемите горива сега носят освен геополитически, само че и от ден на ден стопански негативи. Според него верният път напред са вложенията във ВЕИ, тъй като водородът все още е недоходоносен, а термоядреният синтез е на десетилетия от всеобща реализация.

Херман акцентира, че преходът към възобновими енергийни източници в бастионите на обичайна енергетика като Маришкия басейн е вероятен, само че за задачата заетите в отпадащите производства би трябвало да получат почтена опция.

Интервю на Явор Николов

Когато приказваме за " зелен " преход, постоянно става дума за слънчеви панели, за вятърни турбини, за акумулатори. В същото време, точно Китай е на водещи международни позиции в тази област. Не заменя ли Европа една геополитическа взаимозависимост - тази от Русия при изкопаемите горива, с друга - от Китай, когато става дума за ВЕИ?

По отношение на изкопаемите източници на сила, за които сега подвластен в огромна степен от Русия, в Европа или има имаме незадоволително количество от тях, или са доста нездравословни за климата. Суровините за новите технологии, които са по-ефективни и по-щадящи за природата, можем да ги придобием от разнообразни страни в света. В огромна част от батериите се употребяват първични материали, които биха могли да бъдат сменени посредством перспективни технологии.
 Скоро Европейски Съюз може да зависи от батериите на Китай по този начин, както зависеше от съветската сила
Скоро Европейски Съюз може да зависи от батериите на Китай по този начин, както зависеше от съветската сила

Още до 2030-а година?

Докато ние в Европа се караме във връзка с елементарно запалимите акумулатори на колите, на други места по света, в Съединени американски щати, да вземем за пример, има литиеви акумулатори, които са с стоманен фосфат и не са елементарно запалими. Следващото потомство акумулатори са натриево-йонни, които са доста по-щадящи. Много е значимо научните проучвания и технологиите да бъдат на най-високо равнище. По този метод ще бъдем самостоятелни във връзка с енергийните източници.

В момента в разнообразни райони на Европейски Съюз се развива промишленост за произвеждане на слънчеви панели - там, където има опция за финансиране с европейски средства. Това е в някаква степен в несъгласие с концепцията единствено новаторски технологии да бъдат финансирани с европейски средства, само че това е един тип отговор на Европейски Съюз на закона, който беше признат в Съединени американски щати за понижаване на последствията от инфлацията, а също по този начин и цели да останем конкурентоспособни на Китай.
 Кои са най-големите слънчеви паркове у нас?
Кои са най-големите слънчеви паркове у нас?

" Бумът " от планове се случва през последните две години

Вече има такова съдействие на равнище произвеждане на слънчеви панели с присъединяване на разнообразни райони в Германия и да вземем за пример региона Кернтен в Австрия и Андалусия в Испания. Тук виждам опция да се откри такова съдействие и с българските производители на слънчеви панели.

Има ли съответни контакти в тази посока?

В момента работя над това те да бъдат осъществени.

Много се приказва за това по какъв начин точно в този момент - с огромна война на територията на Европа и при несигурна икономическа обстановка в световен проект, не е време за " зелен " преход. Защо не можем да продължаваме с обичайна енергетика?

Реалността демонстрира, че когато вършим стъпки в посока " зелена " сила, те ни вършат по-конкурентноспособни и по-независими. Ще дам два образеца.

Новото консервативно дясно държавно управление в Швеция сподели в края на август, че има желание да стартира да строи нови атомни централи. Веднага по-късно се опровергаха сами и обявиха, че министърката на околната среда си е надвишила пълномощията и това не е решение на държавното управление. Защо си трансформираха решението - тъй като огромните енергийни концерни споделиха, че това не е технологията на бъдещето и това не е вярната стъпка.
 Най-богатият 1% от популацията ще е виновен за 16% от въглеродните излъчвания до 2030 година
Най-богатият 1% от популацията ще е виновен за 16% от въглеродните излъчвания до 2030 година

Потреблението на най-заможния 1% носи два пъти повече въглеродни излъчвания, в сравнение с по-бедната половина на международното население

В моя роден град Кемниц има рандеман на лигнитни въглища, който обаче ще прекратен в края на тази година. Експлоатацията на мината беше продължена с една година заради енергийната рецесия, а в този момент няма вложител, който да желае да продължи тази активност. Защо? Търговията с въглеродни документи е фактор, който въздейства върху конкурентоспособността, стопански фактор, който прави нерентабилно такова начинание.

" Климатични лицемери ": Кои са западните страни с големи нефтени и газови планове

Класацията е на Oil Change International

Същото важи за всички законови рамки, които са в посока на отбрана на климата и околната среда - те не подкрепят сходна активност. Те подсигуряват рентабилността и възвръщаемостта на инвестицията в " зелена " сила и слагат под въпрос стандартните енергийни източници, изключително когато става въпрос за нови вложения. Това, що се отнася до въглеродния диоксид, са документите, търговията с тези документи. По отношение на атомната енергетика, това са законите, признати след злополуката във Фукушима, както и въпросите, свързани с със съхранението на отработеното нуклеарно гориво.
 Снимка 634279
Източник:

Не е ли по-подходящ водородът за зелен преход - въпреки всичко може да употребява огромна част от наличната газова инфраструктура?

Водородът се употребява извънредно доста за промишлеността. Химическата промишленост в Германия употребява над 600 теравата за производството си - това е повече от цялото ползване на електрическа енергия в Германия. Използва се главно в химическата промишленост, само че и за газови централи, каквито има при нас, само че и които не могат да работят без водород.
 Над 20 страни ще усилят производството на водород с ниски излъчвания до 2030 година
Над 20 страни ще усилят производството на водород с ниски излъчвания до 2030 година

Сред тях са Германия, Съединени американски щати и Япония

Освен това, водородът претърпява разнообразни трансформацииии. Не е задоволително ефикасен - по цялата верига се губи доста сила. Така той се оказва недоходоносен като опция, само че е доста значим за промишлеността и за някои от централите.

Неотдавна немското държавно управление разгласи, че заделя към 1 милиарда евро за проучвания в региона на термоядрения синтез. Термоядрените вложения " зелени " ли са? Колко реалистично е скорошното внедряване на тази технология?

Ако тази сила в някаква степен ще играе роля, това ще се случи след не по-малко от 20-30 години. Този период се удължава с по 30-40 години през последните 30-40 години. Няма да успеем да се оправим с климатичните промени, в случай че разчитаме на това. Изследванията са нещо хубаво, само че внедряването на термоядрения синтез няма да е скоро.
 Германия влага 1 милиард евро в термоядрени проучвания
Германия влага 1 милиард евро в термоядрени проучвания

Целта е страната да разполага с подобен реактор " допустимо най-скоро "

Много скоро, обаче, може да се наложи хиляди хора у нас да се приспособят към доста дълбоки промени в енергетиката. Как може Маришкият басейн може да откри своя път оттатък въглищата?

Това, което чака Мариците, е нещо сходно на това, което при нас се случи в Лаузиц. Правителството планува средства за структурните промени, които чакат този район и то сътвори тактика за заменяне и създаване на ВЕИ мощности там. Идеята е това да остане район, който е значим за енергетиката, само че изкопаемите източници да бъдат сменени с възобновими.

Каква е безработицата там през днешния ден?

В Източна Германия има доста ниска безработица. Проблемът в Източна Германия и в този район е, че заплатите са ниски, а там, където са били мините, са били по-високи и стандартът на живот е бил по-висок. Целта на ограниченията е това да бъде непокътнато - да се резервира работната ръка и да се преквалифицира за високо платена работа.
 Вдигат заплатите на 15 000 служащи в
Вдигат заплатите на 15 000 служащи в " Мини Марица-изток ", междинната наближава 2300 лв.

Инвестиционната стратегия за годината ще доближи 100 млн. лв.

Много мощни би трябвало да бъдат синдикатите и също така създаваната сила би трябвало да се употребява от промишлеността.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР