Български език говорят общо 15 милиони души по света, на

...
Български език говорят общо 15 милиони души по света, на
Коментари Харесай

Неделните училища имат важна роля за езика ни сред преселниците

Български език приказват общо 15 милиони души по света, на всеки един континент. Старата и новата българска диаспора са предмет на разработка („ Карта на българския език на ново място по света “) от проф. доктор Ана Кочева , началник на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при Българска академия на науките.

Към остарялата диаспора спадат българите в Банат и Бесарабия.

„ Банатската книжовна норма да вземем за пример даже предхожда по време книжовния български език “, означи сред теренни изследвания в троянския и родопския край проф. Кочева пред Радио София.

Голямо значение за положението и формите на българския на новите места по света има броят на преселническите талази. Те са разнообразни като брой и причина в другите страни. В Съединени американски щати се обрисували 4 талази. Особено забавно е какво се случва с нашите сънародници в Испания . Ако при започване на ХХІ век са били към 20 хиляди, през днешния ден те са към 200 хиляди. Преселват се даже цели селища, плътно, българският език се пази, добави проф. Кочева.

Освен това на всички места по света неделните учебни заведения и сдруженията на наши сънародници имат доста огромно значение за опазване на езика измежду хората с български генезис и техните наследници.

В американския щат Илинойс (и няколко други) българският към този момент е формален административен език, тъй като българите там са доста.

В Европа има страни, в които българските малцинства са публично приети. Това носи спомагателни права, които обаче не всеки път се употребяват.

По думите на езиковеда чуждиците се приспособяват при навлизането във всеки език, а за запазването на благосъстоянието на одобрените лексикални единици измежду по-младите българи изключително значение има четенето.

Чуйте диалога на Гергана Пейкова с проф. Ана Кочева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР