Българската прокуратура е поискала помощ от американското Министерство на правосъдието,

...
Българската прокуратура е поискала помощ от американското Министерство на правосъдието,
Коментари Харесай

Гешев поиска помощ от САЩ за блокирането на Замунда

Българската прокуратура е поискала помощ от американското Министерство на правораздаването, с цел да се оправи с незаконните торент тракери като Zamunda.net, оповестява профилираният уебсайт torrentfreak.com.

Страната ни през последните години ускори използването на законите за авторското право след гледище от страна на Съединени американски щати. Сега българските управляващи са твърдо решени да закрият уеб сайтове като Zamunda, zelka.org, ArenaBG и други сходни, като за това е била поискана специфична поддръжка от американска страна, съобщи Флагман.бг.

Причината за това е информацията, че някои от сървърите на Zamunda.net евентуално се намират на американска територия. Страната ни беше сложена в " черния лист " на Финансовото министерство на Съединени американски щати за наблюдаване сред 2013 година и 2017 година поради изоставащите политики по отбрана на авторското право. През 2018 година обаче България беше извадена от този лист, което приказва за прогрес в тази посока от страна на управляващите в София. Правоохранителните органи у нас интензивно проверяват разнообразни каузи за пиратство през последните години, а прокуратурата е подготвена с каузи против огромните торент тракери.

Нов отчет, изпратен от българските управляващи до американските финансови служби тази седмица, демонстрира, че е реализиран прогрес по проблема, като от София са поискали американските управляващи да им оказват помощ с изваждането офлайн на огромните български тракери. В отчета се споделя, че предишното лято Софийска регионална прокуратура стартира четири обособени досъдебни производства против Zamunda.net, ArenaBG.com, Zelka.org и RARBG.to. Всички уеб сайтове са упрекнати в нарушение на авторски права. Миналия ноември въпросът е бил разискван на най-високо дипломатическо равнище. По време на телефонно позвъняване представител на високо равнище от Държавния департамент на Съединени американски щати е уведомил българския дипломат в страната, че преследването на Zamunda.net и Arenabg остава основен въпрос. В отчета за напредъка България акцентира, че приема тези цели доста съществено. В него се загатва почналото досъдебно произвеждане и се акцентират няколко стъпки, които са подхванати досега.

" Бяха извършени голям брой следствени дейности - разпит на очевидци, инспекции на уеб страници, подготовка и изпращане на претенции за правна помощ до способените органи в Съединени американски щати, Австралия, Швеция, Швейцария, Босна и Херцеговина, с искане за информация и преустановяване на достъпа за консуматори до посочените уеб сайтове ", се споделя в отчета. Въпреки тези дейности, Zamunda, и другите торент уеб сайтове остават онлайн и през днешния ден. Правоприлагащите органи обаче не са се отказали. В настрана известие българското държавно управление отбелязва, че правоприлагащите органи на Съединени американски щати също би трябвало да играят роля в интервенцията против торент тракерите. Очевидно Zamunda.net има сървъри, ситуирани в Съединени американски щати и неотдавна Министерството на правораздаването на Съединени американски щати е било помолено да помогне за тяхното прекъсване. Макар да е нестабилно дали правосъдните преследвания ще се окажат сполучливи, България се надява, че тези старания ще се окажат задоволителни, с цел да се защищити страната от повторното ѝ попадане в черния лист. Подобни тактики преди години провокираха наказателно гонене в Швеция против известния торент тракет The Pirate Bay. И до ден сегашен обаче уеб сайтът е онлайн (с периодически спирания) и дава торенти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР