Българската икономика се движи сравнително добре в абсолютна стойност в

...
Българската икономика се движи сравнително добре в абсолютна стойност в
Коментари Харесай

Икономическият министър посочи с точни цифри как ще се спасят фирмите от коронакризата

Българската стопанска система се движи относително добре в безспорна стойност спрямо множеството други стопански системи на Европейски Съюз през второто тримесечие на 2020 година

Но въздействието на пандемията върху стопанската система ни става все по-явно и отрицателно и в последна сметка се сви с 8,2% в интервала април - юни. За рецесията с Covid-19, която остави диря върху резултатите на бизнеса у нас, за ограниченията на държавното управление за компаниите, както и целите на новото ръководство, споделя новия министър на стопанската система Лъчезар Борисов в изявление за в. " ".

- Г-н Борисов, поемате поста на икономическото министерство в миг на рецесия с Covid-19. Кои ще са целите ви при ръководството на едно от най-важните ведомства в България?

- Основен приоритет в качеството ми на министър на стопанската система ще бъде осъществяването на националното тристранно съглашение с работодателите и синдикатите. В непрестанен разговор и контакт съм с тях и сме в развой на координиране на следващи ограничения и политики.

Като различен приоритет бих изтъкнал и цялостната гласност и бистрота при усвояването на средствата за превъзмогване на икономическите последствия от рецесията, както и скорост по тяхното осъществяване, защото рецесията изисква доста бързи реакции.

Общата политика на държавното управление и на Министерството на стопанската система е ориентирана към влияние върху всички фактори на стопански напредък - ползване, държавни разноски, вложения и меки ограничения за поощряване на износа. Макроикономическата и финансова непоклатимост в страната ни оказа помощ да се оправим относително добре до момента с рецесията. Неслучайно България е в топ 3 по финансова непоклатимост.

Важно е да подчертаем също, че страната ни е измежду 4-те страни в Европейски Съюз с минимален спад на БВП (БВП) през второто тримесечие на 2020. Амбицията ни е през 2021 година да възстановим загубите на база на предприеманите ограничения.

- Какво включват новите стопански ограничения на държавното управление?

- Нека да отбележим, че единствено преди седмица дружно със синдикатите и работодателите бяха обрисувани две ограничения, финансирани по „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 (ОПИК) на стойност над 160 млн. лева, които ще се пренасочат за осъществяване на нови процедури за българските предприятия и обезпечаване на безплатни средства за тях, което към този момент съгласувахме с работодатели и синдикати.

Ще започват две ограничения - първата е за така наречен „ огромните дребни “ компании, които не са включени досега в оповестените към този момент процедури, като размерът на помощите за тези компании ще бъде 50 или 100 хиляди лева Втората мярка е да се даде поддръжка, в това число капиталова, за дребни и междинни предприятия, за метаморфоза и адаптиране на работните места или промени в бизнес процесите и моделите.

Размерът при нея е 82 млн. лева Този запас би трябвало да стигне до бизнеса до края на септември. Целият пакет от съответни стопански ограничения и е на стойност 1,8 милиарда лева, който е дофинансиран с евросредства.

От тези 1,8 милиарда лева, над 700 млн. лева са безплатно финансиране, другите са заеми и гаранции за заеми, изпълнявани посредством Българската банка за развиване и Фонд на фондовете. Важно е да отбележим, че наред с тях съществуват и социално-икономическите на стойност 1,1 млн., които са финансирани от централния бюджет.

- Споменахте, че от ограниченията, които са за 1,8 милиарда лева - 700 млн. лева са единствено грантовете, които ще се дават на физически и юридически лица?

- Част от тези грантове е поддръжката за микро- и дребни предприятия, така наречен скица 3/10. Там усилваме бюджета до към 210 млн. лева, с цел да могат всички български компании, които аплайваха и дават отговор на изискванията, да получат поддръжка.

Увеличеният състав на оценителната комисия ще разреши да се основават и правят оценка по четири оценителни сесии - по 4 хиляди плана седмично, което ще форсира процеса на приемане на средствата оттук насетне. По процедурата са кандидатствали над 27 хиляди компании, като досега сме изплатили безплатни средства в размер на над 55 млн. лева, а в развой на оценка са към този момент множеството планови оферти. За последните три седмици са оценени нови 10 000 планови оферти и са изплатени над 20 млн. лева

Само за съпоставяне, за предходните две месеца и половина бяха оценени първите 10 000 оферти и са изплатени 35 млн. лева Искам да уточня, че ще покрием безусловно всички заявки, които дават отговор на условията. Към тези средства прибавяме и 200 млн. лева грантове за междинни предприятия. Тази процедура е към момента отворена за кандидатстване до 24 август и по нея са постъпили близо 1500 броя планови оферти.

Още 77 млн. лева разполагаем запас по съществуващи процедури ще се пренасочи за наддоговаряне на планови оферти, отговарящи на условията с оглед превъзмогване на усложненията, подбудени от пандемията. Тук ще следваме напълно рекомендациите на работодателските организации, само че крайното решение е на наблюдаващия комитет.

Ще финансираме дребните и междинни предприятия и с ваучерна скица за улеснение достъпа им до цифрово ноу-хау и технологии и свързване с доставчиците на услуги в региона на осведомителните технологии. Също през Агенцията към този момент е оповестена и 11-та Конкурсна сесия на Националния иновационен фонд, която ще финансира нововъведения с 5,5 млн. лева Осигуряваме и спомагателни средства за използване на финансови насърчителни ограничения по Закона за поощряване на вложенията.

- Колко средства са отделени в частта за насърчаването на локални и задгранични компании. Колко компании ще се възползват от тази мярка? Към какви структури е ориентирана помощта?

- Ефектът ще бъде обществена инвестиция в размер на 18,5 млн. лева до края на годината, с която ще бъдат финансирани построяването на обществена инфраструктура, на образование и разноски за осигуровки за новоназначени чиновници, което има важен антикризисен резултат.

С тези спомагателни средства ще могат да бъдат подкрепени 56 предприятия, изпълняващи капиталови планове на обща стойност 727 млн. лева с 8380 нови работни места. Мярката има значим антикризисен резултат във връзка с подпомагането на вложителите за запазването и основаването на нови работни места. В интервал на рецесия, чиято дълготрайност не е известна, от особена значимост е поддръжката на страната за новите вложения и заетостта.

Насърчаването на сполучливото осъществяване на плановете в производството и услугите ще спомага в къси периоди след анулация на изключителното състояние сдруженията да дадат своя принос за възобновяване с стопанската система.

Тук е мястото да загатна, че през последните три седмици сме сертифицирали 7 нови капиталови плана на обща стойност 180 млн. лева, като ще бъдат открити нови 480 работни места. В развой на узаконяване все още са 56 плана на обща стойност 1480,18 млн. лева и са декларирани над 4911 работни места.

- Какви са опциите по самодейността React EU?

- С новите средства в границите на Инициативата на Европейската комисия REACT-EU в размер на близо 400 млн. лева са планувани ограничения за цифровизация, възобновяване и напредък и цифрови и зелени нововъведения.

Предвидено е да се финансират планове за поощряване потреблението на осведомителни технологии в предприятията, вложения за метаморфоза на работните процеси и възобновяване на активността, включително интернационализация, вложения в технологии за запазване на околната среда, както и въвеждане на възобновими източници на сила за отопление и изстудяване за лично ползване.

Подкрепа по мярката ще могат да получат предприятията от всички браншове, които са осъществявали активност през 2018 година и 2019 година Предвидени са най-малък размер - 10 000 лв., а оптимален, според категорията на предприятията: микро - 100 000 лв., дребни - 150 000 лв., междинни - 250 000 лв..

Мярката „ Цифрови и зелени нововъведения “ е да подкрепи бизнеса да се приспособява и приготви за прехода към цифрова и кръгова стопанска система. По мярката са планувани най-малък размер - 50 000 лв. и оптимален - 391 166 лв.. Интензитетът на безвъзмездната помощ е 80%.

- Каква сума от икономическите ограничения е ориентирана към бранш туризъм. Доволен ли е браншът съгласно вас от тези нови политики за избавяне на сезона? В кои други браншове предвиждате поддръжка?

- След среща с вицепремиера и министър на туризма Мариана Николова договорихме 10 млн. лв. към Министерството на туризма като пряк бенефициент. За средствата ще могат да аплайват български туроператори, наранени от рецесията с ковид. Внесено е и следва одобрение от Комитета по наблюдаване и създаване на процедурата.

Ще бъдат прецизно спазвани и съкратени периодите по пилотния план за помощта за туроператори и турагенти по Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “. Министерството на стопанската система ще приготви оптимално бързо документите и изискванията на директната процедура, с цел да ги внесе в Комитета по наблюдаване на програмата. С общите старания на двете администрации този период ще бъде понижен посредством кратко координиране.

По същия метод ще подпомогнем обезпечаване на действен капитал за микро, дребни и междинни предприятия, извършващи автобусни транспорти, за справяне с последствията от пандемията, с планиран бюджет от 30 млн. лв..

Внесено е и следва одобрение от Комитета за наблюдаване на процедурата в поддръжка за дребни и междинни предприятия, извършващи автобусни транспорти, посредством използване на скица за подкрепяне от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията

- Успяха ли повече хора да се възползват от разширения обсег на мярката за безлихвените заеми до 4500 лева?

- Засилва се ползата към гаранционната стратегия за подкрепяне на работещите в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица, наранени от пандемията, след въвеждането на новите условия за разпределяне на безлихвените заеми.

До този миг банките-партньори, които са 8 на брой, са одобрили близо 16 хиляди гаранции за заеми на обща стойност близо 66 млн. лв.. Договореният предел е 649 млн. лева

По програмата за физическите лица все още са усвоени 66,5 млн. лева, като напредъкът за последните 3 седмици е над 7 млн. лева По отношение на процедурата за бизнес клиенти, размерът е 18,8 млн. лева, а напредъкът за последните 3 седмици е близо 7,5 млн. лева

- Коя е най-популярната икономическа антикризисна мярка сега?

- През юни бизнес климатът в България се усъвършенства за втори следващ месец, откакто през април стопанската обстановка се срина до най-ниско равнище от февруари 1997 година Данните от статистиката демонстрират, че все по-малко компании освобождават или редуцират личния състав си, а от ден на ден наемат нов подобен.

Юни несъмнено беше най-успешен за компаниите за миналите четири месеца и по-други параметри.

Ето за какво мисля, че всяка една от въведените ограничения, за които говорихме дотук, бе сполучлива, изключително тези, свързани със запазването на работните места, или т. нар 60/40. Близо 200 хиляди работни места бяха непокътнати с помощта на тази мярка.

- Има ли потенциал програмата 60 на 40 да продължи и през 2021 година?

- Знаете, че мярката е с нов дизайн, непрекъснато сме в контакт с работодатели и синдикати. Тя е несъмнено една от най-добре работещите ограничения, тъй че несъмнено ще продължава да има потребност от нея, само че всичко ще се взема решение в директен разговор с бизнеса.

Кой е той?
Лъчезар Борисов е роден през 1978 година в Самоков. Висшето си обучение получава в УНСС, като приключва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора компетентност по “Счетоводство и финанси” от УНСС и става лекар по стопанска система във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси. Специализира “Устойчиво развитие” във Венецианския интернационален университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и “Счетоводни и одит регулации” към Световната банка. Утвърждава се като държавен чиновник, откакто стартира работа като основен специалист във ведомството през 2002 година Бил е заместник-министър на стопанската система от февруари 2017 година до юли 2020 година Избран е за министър на стопанската система на 24 юли 2020 година от 44-ото Народно заседание.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР