Българската икономика най-вероятно ще успее да избегне изпадането в рецесия.

...
Българската икономика най-вероятно ще успее да избегне изпадането в рецесия.
Коментари Харесай

Стигат ли парите на държавата и ще растат ли още лихвите по кредитите

Българската стопанска система най-вероятно ще успее да избегне изпадането в криза. Това съобщи в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air основният икономист на " УниКредит Булбанк " Кристофор Павлов. Той акцентира обаче, че следващата година въпреки всичко ще има закъснение на икономическите индикатори, поради високата инфлация.

Въпреки енергийната рецесия в Европа, българският бизнес се оказва много по-малко уязвим.

" България е измежду страните, които са в положение да предоставят значителни дотации за потребителите на електрическа сила. Смятам, че това е главната причина, заради която българските индустриални браншове, които по предписание са доста енергоемки, не престават да регистрират доста положителни темпове на икономическа интензивност ", съобщи Павлов.

Ефектите от стягането на паричната политика

По отношение на заемите и лихвените проценти, Кристофор Павлов е безапелационен, че лихвените нива у нас ще останат разнообразни от тези в еврозоната.

" В България от началото на годината не се следи увеличение на лихвите по ипотечните заеми, дори има дребен спад. В същото време в Германия имаме растеж от 184 базисни точки или 1,84 процентни пункта ", разяснява икономистът.
 Българска народна банка: Лихвите по заеми и депозити ще се покачат
Българска народна банка: Лихвите по заеми и депозити ще се покачат " доста " още в края на годината

Режимът на паричен съвет в България допуска относително бързо предаване на паричната политика на ЕЦБ към паричните условия в страната

Това значи, че все още лихвените условия у нас сега са по-благоприятни от тези в най-развитата европейска стопанска система. И въпреки всичко, при заемите в лв. за популацията смяна ще има.

" Клиентите, които имат към този момент подписани контракти за ипотечни заеми, най-вероятно през идващите две години са изправени пред увеличение на общата лихвена тежест с към 80 базисни точки или 0,8 % ", добави Кристофор Павлов.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР