Българската филмова общност чества своя професионален празник от 2005 г.,

...
Българската филмова общност чества своя професионален празник от 2005 г.,
Коментари Харесай

Ден на българското кино

Българската кино общественост празнува своя професионален празник от 2005 година, по самодейност на Националния кино център, на 13 януари - датата на първата обществена прожекция на кино лентата на Васил Гендов " Българан е галант ". По традиция Денят на българското кино се отбелязва с разнообразни събития, проведени от Националния кино център в партньорство с разнообразни професионални организации и Столичната община.

Тази година от НФЦ са подготвили " 13 кино лентата за 13 януари ", стратегия от нови български игрални, документални и анимационни филми, която ще бъде излъчена в четири столични киносалона и по един в Пловдив, Велико Търново и Варна. Прожекциите са със свободен вход. В София те са в " Одеон ", Дома на киното, " G8 " и " Синегранд ", във Велико Търново - кино " Палас ", във Варна - Фестивалния и конгресен център, в Пловдив - " Lucky Дом на киното ".

Ще може да се видят следните филми:

" Като за последно " (2020), реж. Ивайло Пенчев, с Васил Банов, Мария Бакалова, Филип Аврамов, Малин Кръстев, спечелил Наградата на публиката на фестивала " Златна роза ".

" Страх " (2020), реж. Ивайло Христов, със Светлана Янчева, Майкъл Флеминг, Стоян Бочев, с 4 оценки от " Златна роза ", включително за най-хубав филм и актриса на Светлана Янчева; в Талин - Голямата награда; той е българското предложение за " Оскар " за интернационален филм.

" Магаре " (к/м, 2021), реж. Мартин Негрев, с Красимир Доков. Спечелил е Голямата премия за късометражен игрален филм на " Златна роза ". " Мона Лиза " (к/м, 2020), реж. Веселка Кунчева, с Милица Гладнишка, Данаил Обретенов. Удостоен е с премията на рецензията за късометражен филм на " Златна роза ". " Хлад " (к/м, 2021), реж. Девина Василева, с Васил Василев-Зуека. " Луцифер " (док., 2020), реж. Мария Николова, с Наградата на община Пловдив на фестивала " Златен ритон ". " Преди края " (док., 2020), реж. Елдора Трайкова, с Голямата премия за документален филм и за постановка на фестивала " Златен ритон ". " Болт " (аним., 2020), реж. Илия Шекерджиев, с премията за анимационен дебют на " Златен ритон ". " Глич в йерархията " (аним., България-Австрия, 2019), реж. Весела Данчева. " Мармалад " (аним., 2020), реж. Радостина Нейкова. " Призрак " (аним., 2020), реж. Сотир Гелев, със Специалната премия на журито и премия на рецензията за анимационен филм на " Златен ритон ". " Сантяго " (аним., 2020), реж. Андрей Кулев, с Голямата премия за анимационен филм на " Златен ритон " и премия за български късометражен филм на 25-ия " София филм фест ". " Човекът тиня " (аним., 2020), реж. Пламен Николов.

Кинотворци желаят среща с министъра на културата

Представители на Асоциацията на филмовите продуценти, Обсерваторията по стопанска система на културата, Асоциацията на българските оператори и Асоциацията на българските анимационни продуценти се обърнаха тези дни към министъра на културата и ръководителите на комисиите по просвета и медии и по бюджет и финанси в 47-ото Народно заседание с молба за незабавна среща по отношение на " невижданата рецесия, в която се намира българското филмопроизводство от една година насам, в резултат на признатите ремонти в Закона за филмовата промишленост и в Правилника за използване на ЗФИ, както и неналичието на нов Устройствен устав на ИА НФЦ ".

Авторите на писмото показват, че цялата 2021 година на процедура е нулева година за българското кино, заради неспособност да бъдат приложени в средата на годината новите схеми и неналичието на административен потенциал на организацията. Те предизвестяват, че в случай че не се подхващат незабавни ограничения, " рискуваме през 2022 година да продължи същият безпорядък, провокиран от новия закон, макар че с Постановление на Министерски съвет в допълнение отпуснатите 18 млн. са трансферирани към бюджета за 2022 година ".

Към писмото се ползват систематизирани финансови данни за 2021 година: 3 891 700 лева - действително разходвани и усвоени обществени финанси за филмопроизводство през 2021 г.; 11 321 675 лева - неусвоени обществени финанси, върнати в държавния бюджет на Република България; 18 000 000 лева - трансфер на спомагателни обществени финанси за 2022 година в директната сметка на Министерството на културата.

Същевременно, сумата, акумулирана от планове, утвърдени за произвеждане, е над 20 милиона лева; тези пари ще бъдат действително усвоени през 2022-2023 година и ще провокират финансов недостиг в бюджетите на НФЦ, се споделя още в писмото. И се добавя, че отвън съответните цифри остават орисите на доста кинотворци, претърпели съществени загуби от неосъществени планове и разноски по тях.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР