Българската асоциация на заведенията, оглавявана от Ричард Алибегов, и Сдружението

...
Българската асоциация на заведенията, оглавявана от Ричард Алибегов, и Сдружението
Коментари Харесай

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Българската асоциация на заведенията, ръководена от Ричард Алибегов, и Сдружението на заведенията в България още веднъж се оказаха недоволни от антикризисните ограничения на кабинета - този път поради решението на Асен Василев да върне Данък добавена стойност върху бирата и виното, продавани в заведения за хранене и питейни заведения, от 9 на 20%. 

В сряда вицепремиерът разгласи желанието си да постави завършек на преференциалната ставка за леките алкохолни питиета, която беше в действие от август 2020 година - на доктрина тя трябваше да подкрепя ресторантьорския бизнес по време на Covid-пандемията. 

Василев обвърза връщането на 20% Данък добавена стойност със снижаването на данъчната ставка за хляба до 0 %, което беше едно от настояванията на Българска социалистическа партия. 

Асен Василев коментира, че избира да има нулев налог на хляба, в сравнение с понижена ставка за алкохола.

Ресторантьорите обаче видяха в това решение " целеустремен удар против сектора и туризма като цяло " и наказателна мярка против желанието им да вземат участие в митинги против кабинета. 

" Въпреки толерантността, провявна от бранш " Туризъм, и търпението, с което отменихме присъединяване си в митингите, с цел да чуем по този начин упования пакет от стопански ограничения, ръководството ни " награди " с следващия удар върху по този начин или другояче най-трудно възстановяващия се от пандемията бизнес ", се споделя в декларацията на притежателите на заведения. 

Ръководителите на двете организации афишират, че " отчитаме като неточност, че се предоверихме на държавното управление " и че " нашето доверие завърши ". 

Недоволство против връщането на по-високия Данък добавена стойност оповестиха и от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, съгласно които мярката " за следващ път демонстрира, че туризмът не е приоритет и на това държавно управление ". 

БХРА упрекват кабинета, че " не дава на хотелиерите никакви обезщетения " за това, че България е " фронтова страна наоколо до Украйна ". Увеличението на обсега на ваучерите за храна също не ги удовлетворява, тъй като в него не е включена опция да се заплащат и почивки.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР