Българската академия на науките (БАН) публикува в сряда двата си

...
Българската академия на науките (БАН) публикува в сряда двата си
Коментари Харесай

БАН публикува докладите си за АЕЦ Белене

Българската академия на науките (БАН) разгласява в сряда двата си отчета за потребността от АЕЦ " Белене " – междинният и окончателният, откакто бе подложена на мощна офанзива и обвинявания, че под натиска на държавното управление е трансформирала изводите си в първичния разбор, че новата нуклеарна мощ не е рентабилна на по-благосклонни.

Обявяването на анализите става близо месец откакто Българска академия на науките отхвърли да е е правила сходни корекции и изиска от платилия 2 млн. лева за отчета " Български енергиен холдинг " (БЕХ) да й позволи да разгласява двата документа, с цел да бъдат сравнявани. Позволението бе получено още на идващия ден – 5 декември, само че стават публично притежание, откакто от Българска академия на науките са заличили от тях информация, която съставлява поверителна и/или сензитивна информация за сдруженията от групата на БЕХ група. Заличена е и поверителна и/или сензитивна информация, предоставена на изпълнителя от трети страни, показват от Българска академия на науките.

Публикуването на двата отчета бе изтънчено от редица десни политически сили и неправителствени и екологични организации.

Междинният отчет 1 е в размер от 272 страници и включва разбори по четири действия – оценка на българската и европейските стопански системи в идващите десетилетие; прогнози за развиването на българската електроенергетика и електропотреблението до 2040 г.; разбор на опциите за развиването на износа на ток и създаването на рекомендации за построяването на нови енергийни мощности. На документа написа, че е финален и носи датата 31 октомври 2017 година

Междинният отчет 2 е фокусиран върху опцията за реализация на активите на АЕЦ " Белене “ носи същата дата като другия документ и се води финален. Той е от 95 страници и съдържа към този момент оповестените от екипа на Българска академия на науките мнение за потребността от АЕЦ " Белене " при постигането на избрани условия, които обаче се оборват от редица специалисти, измежду които даже ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов и Лабораторията за разбор и ръководство на риска на Иван Костов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР