Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки за

...
Българската агенция по безопасност на храните започна засилени проверки за
Коментари Харесай

БАБХ започна проверки за опасен сладолед на пазара, запечатаха цех във Варна

Българската организация по сигурност на храните стартира засилени инспекции за качеството на сладоледите. Инспекции се организират в индустриални цехове и обекти за продажба, съобщи.

„ Следи се дали се съблюдава софтуерният развой, параметрите на пастьоризация, закаляване и предпазване на сладоледа, етикетиране, състав и алергени, в случай че има такива ”, изясни доктор Златина Димова, шеф на ОДБХ – Варна.

И до момента в който на множеството места условията са спазени, инспекциите демонстрират, че има и обекти с груби нарушавания: потребление на първични материали с изминал период на валидност, работа на личен състав с изтекли здравни книжки и други

Такива нарушавания са открити в индустриален завод във Варна. Той към този момент е бил запечатван от контролните органи, само че все пак е траял да реализира своята активност.

„ Лицето не се яви на заповед за прекъсване на активност, макар че беше извикан в ОДБХ - Варна. На 14 юли е извършен диалог, при който лицето отново отхвърля. На 19 юли, със съдействието на „ Икономическа полиция ”, обектът е посетен обекта, само че не е обезпечен достъп ”, изясни доктор Надежда Петрова - гл. контрольор в ОДБХ.

„ Това е закононарушение по Наказателния кодекс и ние сме подхванали съответните дейности с писмо до другите виновни институции ”, сподели доктор Димова.

За нарушителите обаче са планувани съществени санкции, започващи от 2000 лева

Междувременно Богомил Николов от " Активни консуматори " даде препоръки пред  за какво да внимаваме, когато си купуваме сладолед.

По думите му заплахата при потреблението на сладолед на открито идва не от самия артикул, колкото от метода, по който ни го сервират. Експертът прикани да обръщаме внимание дали лъжицата, с която нормално загребват леденото прелъщение, е натопена в буркан с вода. Това, става известно, е най-опасната процедура.

Според Николов би трябвало да има повече връзка с потребителите, с цел да могат да разпознават неточните практики.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР