Българка в Маракеш с покъртителна изповед за адското земетресение, което

...
Българка в Маракеш с покъртителна изповед за адското земетресение, което
Коментари Харесай

Изповед от Ада! Българка в Маракеш проговори за земетресението

Българка в Маракеш с покъртителна изповед за адското земетресение, което умъртви над 1000 души в Мароко. Още толкоз са ранените.

" В момента, когато се случи бях на сцената, пеех. Първите секунди се почувства много крепко да тресе. И аз автоматизирано, един инстинкт ме накара незабавно да потегли да тичам “, описа пред bTV Детелина Велева, която е от Варна, само че от 13 години живее в Маракеш и работи като певица.
-->
Според вътрешното министерство на Мароко до този миг жертвите са 1037, а над 1000 са потърпевшите, като повече от 700 са в сериозно положение.

Епицентърът е бил във Високите Атласки планини, на 71 км югозападно от Маракеш.

Земетресението е усетено и в Рабат и Казабланка. Смята се, че доста от жертвите са в отдалечени села. Властите приканиха жителите да дарят кръв, защото в лечебните заведения има напор от ранени хора.

„ Всички хора потеглиха да бягат, бяха се паникьосали доста. Крещяха викаха, беше някакъв смут, беше ужасно. Аз, доколкото знам, от 170 години не е имало земетресение в Маракеш, те не знаят по какъв начин да реагират “, добави тя.

Йордан снима видеа в историческата част на града, незабавно след труса. Вижда падащи тухли, безпорядък и хора, получаващи паник офанзиви.

Пострадали са античните крепостни стени на Маракеш.

„ Пострадахме в остарелия град. В къщите не може да се влезе. Не можем да продължим без вода и ток. Пътищата са блокирани “, сподели Милоуд Скруд, гражданин на Маракеш.

„ Назад и напред - всичко стартира да се движи. Грабнахме някои облекла и чантите си и избягахме. Взехме възглавници и одеяла за всеки случай “, добави Триша, която е туристка от Австралия.

Силни вторични земетресения са усетени в цялата страна.

В Казабланка също прекарват нощта на улицата.

„ Къщата се разклати доста, всички бяха уплашени, а аз бях шокиран и не разбирах какво се случва. Чух хора да крещят, всички излязоха от домовете си. Не могат да се приберат, тъй като към момента се опасяват от последния трус, първият не го усетихме “, описа Мохамед Такафи, който е гражданин на Казабланка.

Според локални медии, отдалечените села в Атласките планини, които са мощно наранени от земетресението, са труднодостъпни. Мароканските управляващи към този момент предизвестиха, че може да отнеме дни, преди спасителите да съумеят да стигнат до тези региони, където има най-вече остарели и нестабилни здания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР