България започва подготовката за сечене на евромонети.Тази новани съобщи президентът

...
България започва подготовката за сечене на евромонети.Тази новани съобщи президентът
Коментари Харесай

Радев: България започва подготовката за сечене на евромонети

България стартира подготовката за сечене на евромонети.

Тази новани заяви президентът Румен Радев в Тирана.

 

" Преди минути в Брюксел се подписа извънредно значим документ. Това е меморандум, с който България стартира подготовката за сечене на евромонети. "

Това заяви президентът Румен Радев, който взе участие в срещата на върха ЕС-Западните Балкани в Тирана.

 

" Това е самопризнание за усилието на няколко държавни управления и изключително самопризнание от всички страни в еврогрупата след щателни разбори за усилието на служебното държавно управление да се оправи с голямата инфлацията. Това е самопризнание, че служебното държавно управление съумява, то пречупи тренда и това се регистрира. Признават се и напъните за гарантиране на макрофинансова непоклатимост. Това е триумф в действителност за България ", разяснява пред публицисти президентът.

 

" Ние в България най-добре знаем, че без пълноценната интеграция на страните от Западните Балкани не можем да приказваме за сигурност и непоклатимост на цяла Европа ", добави Радев.

 

България подписа с Европейската комисия и ръководителя на Еврогрупата Меморандум за съгласие за производството на евромонети, заяви и Министерството на финансите (МФ).

 

Европейската комисия и ръководителят на Еврогрупата подписаха Меморандум за съгласие с Република България, очертаващ практическите стъпки, които ще разрешат на България да стартира да създава монети евро, когато получи утвърждение за присъединение към еврозоната, се споделя в известието. Тези стъпки засягат сеченето на избрани количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети.

Меморандумът за съгласие се подписа на 6 декември в Брюксел от заместник-председателя на Европейска комисия Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за стопанската система Паоло Джентилони, от ръководителя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на Република България от министъра на финансите Росица Велкова и шефа на Българската национална банка Димитър Радев, осведомят от МФ.

Подписването на Меморандума съставлява значима стъпка по пътя на присъединението на страната към еврозоната, окончателното решение за което би трябвало да бъде взето от Съвета според член 140, параграф 2 от Договора за действие на Европейския съюз, споделят от ведомството.

 

В информационната тактика за еврото, призната от Координационния съвет е планувано, че с цел да

одобряват общата европейска валута като своя хората ще вземат участие в избора на дизайн на националната страна на евромонетите, което ще даде неповторимия образ на страната ни в еврозоната, ще улесни прехода към новата валута във образна форма, и по едно и също време с това ще покаже и връзката на лв. с новата валута.

 

Дизайнът на евромонетите от 1 и 2 евро, както и 50, 20, 10, 5, 2 и 1 евроцента ще се създаде посредством конкурс, с цел да има „ българското евро “.

 

Припомняме: Наскоро Народното събрание одобри решение, с което задължи държавното управление и Българска народна банка да ускорят работата си по приемането на еврото на 1 януари 2024 година Но зачестиха гласовете, че не би трябвало да се бърза, а съгласно някои - въобще би трябвало да се откажем от влизането в Еврозоната. Апологетите на анти-евро тезата плашат хората с това, към което обществото в България е изключително сензитивно - обедняване вследствие на далавера и ускорение на инфлацията.

Присъединяването на България към еврозоната едва ли ще стане действителност през 2024 година, каквито поръчки се даваха от държавното управление на Кирил Петков, споделят и икономисти. Причините за това, с изключение на политически, са и чисто стопански – България на процедура към този момент не дава отговор на два от трите механически критерия за участие – за инфлацията и за размера на недостига.

От началото на тази година инфлацията в България непроменяемо е в топ 5 на най-високите измежду страните от Европейския съюз. Тя е в двуцифрени стойности от първия цялостен месец след началото на войната в Украйна – март.

 

Според Маастрихтските критерии страна членка на Европейски Съюз може да се причисли към еврозоната при инфлация не по-висока от 1.5 пункта над междинната в трите страни членки с най-ниска инфлация.

България по всяка възможност ще наруши и разпоредбите за недостиг през идната година тъкмо когато Европейският съюз в действителност ще върне в действие правилото след тригодишна дерогация поради пандемията.

" Няма да влезем при започване на 2024 година Объркаха се нещата “, съобщи Симеон  Дянков и стартира като най-ранна за промяната на валутата дата 1 януари 2026 година и то „ в случай че има свястно и консервативно ръководство на обществените средства “.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР