България влезе в оранжевата зона по разпространение на COVID-19. Това

...
България влезе в оранжевата зона по разпространение на COVID-19. Това
Коментари Харесай

България в оранжевата COVID зона: Не се предвижда затягане на мерките

България влезе в оранжевата зона по разпространяване на COVID-19. Това значи - повече от 100 инфектирани на 100 хиляди души, сега те са 113.

14 области на страната към момента са със заболеваемост под 100 на 100 хиляди души. Те на процедура още са в зелената зона. Най-много инфектирани има в Бургас - 183 на 100 хиляди души.

Следват Велико Търново със 148 и София град със 144. Затягане на ограниченията за момента не се планува, само че здравното министерство ще желае удължение на изключителната епидемиологична конюнктура и след 30 август.

В Бургас 70% от леглата за лекуване на ковид са заети. От през днешния ден още веднъж е разкрито Коронавирус отделението в общинската онкологична болница.

" В момента имаме подготвеност за 16 кревати. Имаме сътрудници, които към този момент са на стендбай и задоволително различен личен състав, с който да върви целия работен развой. Вече сме приели първите пациенти, които са в приблизително тежко повредено положение ", съобщи доктор Александър Бръчков - КОЦ-Бургас.

Въпреки, че Бургаска област е с съвсем 200 инфектирани на 100 000 население стягане на ограниченията не се планува.

" На този стадий не се постанова привикване на спешен щаб. Имаме подготвеност, в случай че това се наложи да бъде призован неотложно ", сподели Мария Нейкова, регионален шеф на Бургас.

В София свободните кревати за Коронавирус пациенти са по-малко от 40. Натискът върху екипите на Спешна помощ се усилва.

" 41 предходната събота и неделя в този момент са били 68. Не е елементарно, само че се оправяме. Допълнителни смени. Благодарение на това, без значение, че е отпускарски сезон имаме хора, които идват от други бригади примерно и оказват помощ на тази, която е на промяна сега ", добави доктор Емилия Топчийска ЦСМП-София.

Спешните екипи виждат, че признаците на Делта-варианта на ковид са по-различни.

" Зачестяват повече стомашно-чревните недоволства и понижава признакът загуба на подушване ", добави доктор Емилия Топчийска.

Засега дребна част Коронавирус пациентите, които посещават незабавните екипи в София имат потребност от болнично лекуване. За момента в страната няма да се вкарват ограниченията за оранжевата зона, заложени в проекта за справяне с епидемията. Възможно е те да бъдат ревизирани след необятна полемика.

" Мерките, които ще обсъдим ще ги въведем сега, в който има нужда от тях и се доближим до заболеваемост 200 на 100 000 за 14 дни ", посочи доктор Александър Златанов - длъжностен заместник-министър на опазването на здравето.

При нужда всяка област може да реши дали да затегнем ограниченията, изясни Златанов. Всички кметове в Бургаско би трябвало да наблюдават и за спазването на противоепидемичните ограничения.

" Апелирам към жителите да съблюдават и съблюдават предписанията с цел да може да има ограничаване на разпространяването на Коронавирус ", разясни регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова.

За седмица РЗИ, организацията по храните и полицията са създали над хиляда инспекции за съблюдаване на ограниченията в страната - резултатите:

" Малко под 100 наложени акта и доста наставления ", сподели още служебният зам.-министър на опазването на здравето доктор Александър Златанов.

Здравното министерство ще изиска удължение на изключителната епидемиологична конюнктура с 2 или 3 месеца. Новата образователна година може и да не стартира присъствено за всички възпитаници. Най-вероятно те още веднъж ше редуват по график действителната и виртуалната класна стая.

Репортери: Альоша Шаламанов, Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР