България трябва да защитава позицията си за преговорите на Северна

...
България трябва да защитава позицията си за преговорите на Северна
Коментари Харесай

Овчаров за Скопие: Да минем в настъпление

България би трябвало да пази позицията си за договарянията на Северна Македония и даже да мине в нахлуване, защото се чака засилен напън от западните ни сътрудници. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров в изявление за организация " Фокус ".

Той разяснява още запаленото българско знаме в Македония. Определям го, меко казано, като недопустим и неприятелски акт от страна на северните македонци. Казвам го, тъй като имам визия за македонците от много време. Може би доста хора ще кажат, че това е изолирано събитие, само че знам, че враждебността към България е доста огромна, сподели историкът.

Изпитвал съм го на гърба си по време на многочислените си експедиции в Македония от 1989 година насам. Не считам, че те могат да трансформират своята позиция. Съзнанието на три генерации хора след 1944 година е промито. Не съм оптимист, че те могат да се трансформират, разяснява още проф. Овчаров.

И добави: „ Ние, българите, би трябвало да поддържаме своята позиция, тъй като в случай че признаем нещата, както ги виждат и както се пробват да ни накарат някои среди, на следващия ден рискуваме от тях да ни бъдат диктувани позиции, които би трябвало да трансформират не македонската, а българската еднаквост. ”.

Предложил съм на министър-председателя господин Борисов и на държавното управление да обясняваме доста повече. Предложил съм групата от историци и филолози, която не би трябвало да бъде доста огромна. Със сигурност в нея би трябвало да влезе проф. Пламен Павлов, разбрах и, че проф. Кирил Топалов има предпочитание да се включи. Не дефинирам точния състав на групата, само че би трябвало да обясняваме тези неща освен в България, а в чужбина. Трябва да се обяснят тези неща в столиците на европейските страни, в Съединени американски щати. Очаква се напън от Съединени американски щати при новата администрация. Именно за това би трябвало да преминем в нахлуване, да обясняваме българската позиция и то с исторически обстоятелства ”, безапелационен е историкът.

Със северните македонци би трябвало по-твърдичко. Ще напомня обичаните ми думи на македонеца Андрей Ляпчев за това по какъв начин би трябвало да се работи: " Со кротце, со богатство и со малко кютек ", в случай че се постанова, заключи проф. Николай Овчаров.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР