България става 34-ата страна, член на Агенцията за ядрена енергия,

...
България става 34-ата страна, член на Агенцията за ядрена енергия,
Коментари Харесай

Борисов: България даде пример как се извеждат четири реактора от експлоатация

България става 34-ата страна, член на Агенцията за нуклеарна сила, в границите на която вземат участие страните, опериращи съвсем 90% от конфигурираните нуклеарни мощности в света. Това сподели министър председателят Бойко Борисов на формалната онлайн гала по случай присъединението на България към Агенцията за нуклеарна сила (АЯЕ) към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

"След приемането на България в чакалнята на еврозоната, в европейския банков съюз, през днешния ден имаме също мотив за оценка и празник ", съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му страната разчита на нуклеарните си мощности и е дала образец по какъв начин се извеждат четири реактора от употреба, по какъв начин се съхранява отработено нуклеарно гориво. Освен това пък сега се работи интензивно върху плана за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй ".

Приемането на България като пълноправен член на АЯЕ е доста сериозна крачка напред към развиването на нуклеарната енергетика в страната ни, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя означи, че това е и несъмнено доказателство за равнището, на което се намира българската нуклеарна енергетика, прилагайки най-високите доказателства за сигурност и сигурност. По думите й нуклеарната енергетиката има изключително огромно значение, тъй като тя е главен поръчител за нашата енергийна сигурност. "България е подготвена да даде своя принос и опит в региона на нуклеарната сила ", безапелационна е Петкова.

Според нея осъществяването на задачите на Европейския съюз за беземисионно произвеждане на сила към 2050 година е неизпълнимо без присъединяване и на нуклеарната сила.

В рамките на церемонията приветствия по случай участието направиха генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Анхел Гурия и генералният шеф на Агенцията Уилям Магууд.

"Днес е доста значим ден освен за България и цялото семейство на АЯЕ, само че също и за Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Това е плод на нашите непрекъснати старания да създадем организацията по-глобална, по-приобщаваща ", добави Гурия, представен от държавната осведомителна работа. Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз посочи, че България е деен участник в световната сцена на нуклеарната сила.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР