България спира имунизирането с ваксината на AstraZeneca, докато Европейската агенция

...
България спира имунизирането с ваксината на AstraZeneca, докато Европейската агенция
Коментари Харесай

Борисов спря ваксината на AstraZeneca в България

България стопира ваксинирането с имунизацията на AstraZeneca, до момента в който Европейската организация по медикаментите публично не я разгласи за безвредна. Това разпореди министър председателят Бойко Борисов на работно заседание, на което министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев рапортуваха, че от ден на ден деца и възпитаници се разболяват от COVID-19 и търсят помощ в лечебни заведения.

" Докато не пристигна документално от Европейската организация по медикаментите тъкмо и ясно доказана диагноза – може или не може да се слага имунизацията на AstraZeneca, до тогава я спирате ", безапелационен бе Борисов.

Премиерът подсети, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са одобрени от Европейската организация по медикаментите. " Ние, страните членки, единствено сме ползватели ", добави той.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Швейцария може да се откаже от имунизацията AstraZeneca, само че пре...

Здравният министър Костадин Ангелов уточни, че късно нощес няколко страни са спрели имунизацията с имунизацията на AstraZeneca. Сред тях са Дания, Норвегия, Италия и Румъния.

Ангелов съобщи готовността за издаването на заповед, с която и в България краткотрайно да бъде прекъснато използването на Оксфордската ваксина, до момента в който се извършат всички инспекции на българската Изпълнителна организация по медикаментите и на Европейската организация по медикаментите.

, като даже хората я понасят по-леко, в сравнение с в предходни случаи, сподели през вчерашния ден пред bTV шефът на столичната Регионална здравна ревизия доктор Данчо Пенчев.

Здравният министър рапортува още, че над 15 000 души са имунизирани през вчерашния ден, а през днешния ден имунизацията продължава. " Продължаваме осъществяването на имунизационния проект с останалите две позволени за приложимост ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от имунизацията на Pfizer, а на 19 март - 33 600 дози от Moderna ", съобщи изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от имунизациите. Същевременно страната ни е в непрекъсната връзка с Европейската комисия за обезпечаване на спомагателни количества от двете РНК ваксини.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР