България ще прекрати съвместни проекти с Република Северна Македония заради

...
България ще прекрати съвместни проекти с Република Северна Македония заради
Коментари Харесай

Милков: Заради побоя над Християн Пендиков прекратяваме проекти с РСМ

България ще приключи взаимни планове с Република Северна Македония поради побоя над Християн Пендиков. Това сподели външният министър Николай Милков, откакто беше изслушан от отрасловата комисия в Народното събрание.

" За мен е нонсенс да се разисква въпросът за екопътека на планината Беласица в миг, в който Пендиков лежи в болничното заведение ", сподели Милков. " Ние даваме приоритет сега на планове, които са свързани с осъществяване на уговорките в отбрана на правата на българските жители и на тези, които са с българско национално съзнание ", добави той.

Той посочи, че София няма да стопира евроинтеграцията на Скопие, тъй като Северна Македония по този начин и не е почнала договаряния. 

" Всички сме на мнение, че нещата не могат да не престават по този начин, както бяха. Към момента това не е продуктивният метод. Трябва да се разбере ясно, че нещата са изменени. Нещата няма да продължат по този начин, както бяха. Ние ще преразгледаме редица съставни елементи и детайли на нашето двустранно съдействие с тая наша прилежаща страна ".

Милков прикани управляващите в РСМ да подсигуряват, че виновниците за побоя ще бъдат осъдени.

" Не може в болничното заведение, където лежи Пендиков да получава закани по интернет. Това приказва за цялостна безотговорност и за увереност на хората, които изпращат тези закани, че те няма да бъдат разпознати. Ще предприемем решителни стъпки в границите на всички интернационалните организации в двустранен разговор и в границите на Европейския съюз също, както и на Организацията за сигурност и съдействие в Европа, която Република Северна Македония сега ротационно ръководи ", сподели Милков. " Ще преразгледаме редица съставни елементи и детайли на нашето двустранно сътрудничество със Скопие ", сподели още министърът.

Българският дипломат в РСМ Ангел Ангелов цитира изказвания на македонските управляващи, че Пендиков е бил атакуван в резултат на конфликт на наркодилъри и че българинът бил съден за разпространение на опиати. Той акцентира, че разполага с документ, който потвърждава, че Християн не е съден.

След побоя Пендиков е пренесен с държавен аероплан в България и опериран в понеделник. В четвъртък ВМА заяви, че е изведен от реанимация.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР