България ще прекрати съвместни проекти с Република Северна Македония заради

...
България ще прекрати съвместни проекти с Република Северна Македония заради
Коментари Харесай

Николай Милков: България ще прекрати съвместни проекти с РСМ заради побоя над Христиан Пендиков

България ще приключи взаимни планове с Република Северна Македония поради побоя над Христиан Пендиков. Това сподели външният министър Николай Милков, откакто беше изслушан от отрасловата комисия в Народното събрание. Той посочи, че София няма да стопира евроинтеграция на Скопие, тъй като Северна Македония по този начин и не е почнала договаряния. Дни след побоя над Христиан посланикът ни Ангел Ангелов опроверга изказвания за престъпен детайл в тази ситуация с обстоятелството, че Пендиков има чисто удостоверение за съдимост.

Работата по двустранни планове да бъде прекъсната. Такава ще бъде все още част от българската реакция на случая с Християн Пендиков.

Николай Милков, длъжностен министър на външните работи: " Всички сме на мнение, че нещата не могат да не престават по този начин, както бяха. Към момента това не е продуктивния метод. Трябва да се разбере ясно, че нещата са изменени. Нещата няма да продължат по този начин, както бяха. Ние ще преразгледаме редица съставни елементи и детайли на нашето двустранно съдействие с тая наша прилежаща страна.

Милков още веднъж настоя управляващите в РСМ да подсигуряват, че виновниците за побоя над Пендиков ще бъдат осъдени и че България ще държи осведомени всички партньорски европейски организации, в това число и ОССЕ, чийто ръководител все още е точно Северна Македония.

Николай Милков, длъжностен министър на външните работи: " Не може в болничното заведение, където лежи Пендиков да получава закани по интернет. Това приказва за цялостна безотговорност и за увереност на хората, които изпращат тези закани, че те няма да бъдат разпознати ".

Престъпленията от ненавист към българите стават от ден на ден в нашата съседка месеци, откакто подписахме двустранен протокол с механизми за отбрана на правата на българите и ограничения против говора на омразата.

Николай Милков, длъжностен министър на външните работи: " За страдание, доста уверения сме получавали, които към този момент не са били изпълнени. Обратно, виждате, че имаме ескалация на напрежението в РСМ ".

По отношение на хората, които са с българско съзнание там. Там има закононарушения от ненавист, които се санкционират с минимални санкции или изобщо не се санкционират, което толерира атмосферата на безотговорност и на процедура подтиква такива прояви.

Посланикът ни Ангел Ангелов към момента остава у нас за съвещания. Той изясни, че няма никакъв престъпен детайл към случая с Християн.

Ангел Ангелов, ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Република Северна Македония: " Христиан Пендиков напусна РСМ със задграничния си паспорт, преминавайки граничен надзор. Никой не го търси на територията на РСМ. Пендиков през декември месец подава молба за българско поданство с изваждане на документ за съдимост, че не е съден на територията на РСМ ".

В София водачът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с майката на Пендиков, на която изясни, че персонално той ще уведоми ЕНП за случая и че ще продължи да упорства виновниците за побоя да бъдат осъдени.

Бойко Борисов, водач на ГЕРБ: " Ще докарат до такава степен, че доста бързо в договарянията с Европейска комисия ще я вдигнем тематиката на Европейски съвет, парламент, нашите евродепутати ще опишат какво става и както им се вижда подготвена работата, може внезапно да имат доста проблеми. Нашият яд не е безопасен ".

Ако на 4 февруари българи бъдат спрени на границата с югозападната ни съседка и не бъдат позволени да отидат до Скопие, с цел да почетат паметта на Гоце Делчев, България ще реагира отрицателно, изясни Милков. Президентът Стево Пендаровски прикани български евродепутат и други българи да не бъдат позволени. След късно съвещание на държавното управление на страната не стана ясно това да е взето като решение.

Оливер Спасовски, министър на вътрешните работи на Република Северна Македония: " Знаеме дека имаме секогаш структури радикални, кои што поради некакви персонални ползи, политички, секакви други недъгав да се нарушува той развой на стабилизация на односите, от една страна, и, въпреки това, поради тоа што никако не смеем да дозволим да се наруши безбедността на нашите грагяни. Ако се появи Джамбазки на границата на 4-ти февруари, ке го вратите ли? - Ке одлучиме на 4-ти февруари ".

За честванията на годишнина от рождението на българския бунтовник Гоце Делчев групи българи се провеждат с рейсове, с цел да положат цвете на саркофага с тленните му остатъци в църквата " Свети Спас " в Скопие, пренесени там от българския комунистически режим през 1947 година Структури на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ провеждат непрекъснато бдение към църквата.




Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР