България ще предостави при наличност ваксини срещу COVDI-19 на Северна

...
България ще предостави при наличност ваксини срещу COVDI-19 на Северна
Коментари Харесай

България ще предостави ваксини на Северна Македония при наличност

България ще даде при наличност ваксини против COVDI-19 на Северна Македония. Възможно е да се обезпечат количества и на други страни от Западните Балкани и Източното партньорство, разбра се след днешното съвещание на Министерския съвет. След съвещанието отрасловите министри на опазването на здравето Костадин Ангелов и Венко Фелипче подписаха писмо желание за съгласуваност в битката с вируса и изследване на опциите за застраховане на потребностите от ваксина за жителите на Република Македония. „ Правим го с най-чисто сърце. Правим го за живота и здравето на нашите най-близки съседи “, разяснява министър председателят  Бойко Борисов. 

Възможността за предоставяне на ваксини за трети страни, които нямат опция да се възползват от механизма за общо договаряне на Европейски Съюз, е залегнало в съглашението с Брюксел за договаряне на количествата. Ако решат да дават количества на страни с ниски или междинни приходи, страните-членки следва да го създадат безплатно. Наред с това страните имат право да пренасочват количества в границите на Европейски Съюз, като освен това пренасочване разноските ще се покриват. 

Решението за разпределяне на ваксини на Северна Македония и други страни на Балканите не е изненада и на фона на огромните количества, които страната ни чака да получи по всички предварителни съглашения, подписани от Европейска комисия за доставка на ваксини. По предварителни оценки по подписаните контракти у нас се чакаха към 12-13 млн. ваксини, като здравните управляващи бяха безапелационни, че това ще надвиши неведнъж потребностите. Няма никаква изясненост в кой миг ще има задоволително количества, с цел да могат да се вършат дарения към прилежащи и други страни. 

На днешното съвещание на кабинета държавното управление отпусна спомагателни 105 млн. лева за закупуване на ваксини. Нови пари ще има и за лечебните заведения. 45 млн. лева се отпускат по механизма за субсидиране на лечебните заведения за поддържане на подготвеност за банкет на заболели, като тези пари се дават при обезпечен потенциал от кревати над 50% он наличните. Правителството към този момент отпусна други 50 млн. лева по този механизъм, за които се твърдеше, че покриват потребностите за ноември и декември. Според изискана от " Сега " информация, към 1 декември пари по механизма са получавали 55 лечебни заведения с обезпечен потенциал от 18 022 кревати, от които аети към тази дата са били 4812 кревати. Това прави междинна дотация за поддържане на налично легло от 2774 лева за 2 месеца или 1387 лева за един месец на фона на цена на клиничната пътека за лекуване на ковид от 1200 лева Няма елементи по какъв начин се разпределят новите 45 млн. лева за подготвеност. При същия брой лечебни заведения и кревати и обща сума от 95 млн. лева това е равнозначно на субсидиране на готовността с общо 5271 лева на легло за два месеца. В същото време дребните лечебни заведения не получават такова финансиране, а броят на настанените за болнично лекуване като цяло понижава. 

Днес кабинетът отпусна нови 19 440 000 за закупуване на ремдесивир, както и 14 300 000 за създаване на  нова система за незабавни повиквания, която да усъвършенства услугата 112 на територията на страната. " Нашите доктори изписват ремдесивир непрестанно, а болните доста му имат вяра ", е коментирал на съвещанието министър председателят Борисов. 

ПАРИ НА КАЛПАК

Българска социалистическа партия постоянно е била срещу раздаването на пари с решения на Министерски съвет в случаите, в които правилата на това финансиране следва да се дефинират в Народното събрание, разяснява депутатът от Българска социалистическа партия проф. Георги Михайлов. Според него мъчно може да се оцени успеваемостта на финансиране на лечебните заведения с доста кревати през дотациите за подготвеност, тъй като липсват доста елементи. Не се знае кои са тези лечебни заведения, какъв брой са леглата им, още веднъж се дават пари на калпак. За какво тъкмо отиват тези средства, откакто пътеката и за лекуване на COVID-19, и за пневмония, бе увеличена, разяснява Михайлов. Според него появяването на втора вълна е била задоволително предвидима, с цел да се вкарат и ясни и транспарантни механизми на финансиране. " Вместо да се случи това, в Народното събрание влизат мощно профилирани тематики като да вземем за пример коя ваксина да се купува, и не влизат кардинални решения, които са в пълномощията на Народното събрание ", добави още Михайлов. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР