България ще получи от САЩ два самолета Ф-16 за обучение.

...
България ще получи от САЩ два самолета Ф-16 за обучение.
Коментари Харесай

САЩ ни подаряват 2 самолета F-16 за обучение

България ще получи от Съединени американски щати два самолета Ф-16 за образование. Това стана ясно след визитата на американския помощник-държавен секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър.

"Във връзка с визитата на помощник-държавния секретар Купър Посолството на Съединени американски щати в България има удоволствието да заяви, че Военновъздушните сили на Съединени американски щати имат намерение да дават на Българските военновъздушни сили два изведени от употреба самолета F-16, откакто получат утвърждение от Конгреса на Съединени американски щати. По молба на българското държавно управление тези два самолета ще бъдат предоставени според Програмата за отбранителни продукти с отпаднала нужда (EDA) на Министерството на защитата на Съединени американски щати, с цел да бъдат употребявани от чиновници на Българските военновъздушни сили като помощни средства за образование и общо запознаване с техниката, се споделя в известието от задачата на Съединени американски щати в София. От там допълват, че дарението на тези два самолета идва след неотдавнашното закупуване от страна на България на осем изтребителя F-16 Блок 70 от Съединените щати, което е значима стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили. Чрез придобиването на изтребителите също по този начин се обезпечават огромни запаси за взаимната ни задача за застраховане на сигурността в Черноморския район.

"Закупуването от страна на България на самолетите F-16 от Съединени американски щати чрез Програмата за задгранични военни продажби свидетелства за задълбочаване на нашето партньорство в региона на защитата. През последните две години осъществихме над 170 взаимни военни начинания. Работейки дружно по актуалната взаимна задача за защита на въздушното пространство, ние ускоряваме нашето партньорство. Чрез него е обезпечено образование в Съединени американски щати за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона $ американски вложения за възобновяване на българските военни уреди. През дългата история на другарство и военно съдействие сред Съединени американски щати и България триумфите ни потвърждават за следващ път, че сме по-сигурни и по-силни, когато действаме дружно, се чете още в известието на посолството на Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР