България ще купи един американски танкер втечнен газ през октомври.

...
България ще купи един американски танкер втечнен газ през октомври.
Коментари Харесай

СКАНДАЛ! Купуваме един от 7-те танкера с газ. Другите, осигурените от Киро, няма как да стигнат до нас

България ще купи един американски танкер полутечен газ през октомври. Слот за разтоварване е контрактуван в Турция. Това разгласи служебният енергиен министър Росен Христов.

Така октомври може да се смята за гарантиран откъм синьо гориво на 1/3, увери той. Ако тогава има азерски доставки, това ще е още 1/3.

Другите танкери, за които Кирил Петков твърди, че е обезпечил обаче няма по какъв начин да стигнат до България, по тази причина страната ни се е отказала да ги купи.

Танкерите би трябвало да бъдат разтоварени на терминал за полутечен газ, които работят при избрани потенциали. Затова, с цел да се употребяват, би трябвало да бъдат резервирани слотове в задатък.

„ Не можахме ноември и декември да намерим
слотове, които да създадат доставката стопански преференциална. „ Шиниър “ коригираха офертата “, изясни Христов. Достъпните слотове били на цена „ двуцифрени суми за милиони евро “.

„ Сега се насочим напъните си за средносрочни контракти за тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни тормозят, най ни тормози цената. Високата цена ще провокира инфлация, която мъчно ще се понесе от някои компании “, съобщи служебният министър.

Цената на танкера е в диапазона 300-400 лева за мегават час, изясни Христов, само че не пожела да влезе в конкретика, защото по всяка възможност е обект на комерсиална загадка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР