България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост

...
България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост
Коментари Харесай

Стефан Янев: Не мисля, че нещо в политическата ситуация трябва да ни учудва

България ще изпрати в Брюксел Плана за възобновяване и резистентност до 15 октомври. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев след поклонението „ Тракийска памет “ в град Маджарово. На събитието участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, която има тракийски корени, дипломати и духовници.

„ Предизвикателствата са доста. Предприели сме нужните ограничения, тъй че той в огромната си част е приключен, остават откритите въпроси на равнище специалисти, уповавам се да бъдат решени в границите на идната седмица. Така най-късно до 15 октомври би трябвало да имаме подготвеност да предадем проекта “, сподели Янев, представен от БТВ.

Преди дни вицепремиерът по ръководство на европейските фондове изясни, че неналичието на визия в бранш „ Енергетика “ спъва изпращането на документа.

По думите му енергийната тактика на България е коментирана от политическите сили в 46-ото Народно заседание. Той напомни, че 2036 година е записана като последна дата в народен документ за закриването на въглищните електроцентрали.

„ Все още преговаряме с Европейската комисия да увеличим тоз период, да го отложим, тъй като въпросът е сложен, той касае голям брой хора, заето в тази промишленост. “

Янев разяснява и кандидатпрезидентската конкуренция за „ Дондуков “ 2: „ Не би трябвало нещо да ни учудва в политическата обстановка и устрема на избрани хора да издигат кандидатури, избрани партии да търсят реализация – това е част от естествената политическа конюнктура в една демократична страна. Нещата би трябвало да се развиват пред очите на хората, да няма усещане, че нещо се прави зад сцената “.

„ Тук сме да преклоним глава, да отдадем респект на хилядите жертви. Ден за памет, тази памет би трябвало да съхраняваме и предаваме на поколенията, тъй като тя е в основата на нашата единичност, това, което ни движи и ще ни направи по-успешни в бъдеще “, сподели Янев.

През 1913 година край днешния град Маджарово завършва Походът на спасението от българи, тръгнали от Дедеагач. Преследвал ги турски войник и край Арда са избити 1800 души – дами, деца и старци. Двама български воеводи са защитавали бежанците. Благодарение на тях, са избавени над 20 хиляди души, а Маджарово получава името си в символ на благодарност към един от тях – Димитър Маджаров.

108 години след кървавите събития вицепрезидентът Илияна Йотова напомни думите на капитан Петко Воевода: „ Няма българи, няма турци, всички сме хора. Но хората се ядат едни- други. Защо ли – всичко е за пари”. Според Йотова, думите на Капитана могат да бъдат отнесени и към днешното време. В Маджарово вицепрезидентът отхвърли да разяснява номинациите на Лозан Панов за държавен глава и на Невяна Митева за вицепрезидент на Анастас Герджиков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР