България се справя добре с бежанската вълна от Украйна, заяви

...
България се справя добре с бежанската вълна от Украйна, заяви
Коментари Харесай

Марио Нава: България се справя добре с бежанската вълна от Украйна



България се оправя добре с бежанската вълна от Украйна , съобщи в изявление за БНР Марио Нава, началник на дирекция " Реформи " в Европейската комисия.
Нава посети България, с цел да разиска обстановката с бежанската вълна, Плана за възобновяване и резистентност и енергийната диверсификация.

Все още има доста работа пред България , разяснява той в предаването " 12+3 ".

" Това е ужасяваща човешка покруса, когато хората напущат домовете, къщите и родната си земя. Европейският съюз съумя да реагира доста бързо на обстановката и да подсигурява краткотрайно престояване на хората, с което отвори опциите им и подсигурява правата им. Позволихме еластичност, опростяване на разпоредбите и пренасочване на средства от страна на страните – членки, с цел да може да се оправят със обстановката. Що се отнася до техническата помощ, за която питате, незабавно се свързахме със страните особено, с цел да може те да стартират интеграцията на бежанците на пазара на труда и в просветителната система. Възрастовият профил на множеството от тях е подобен, че е нужна работа точно в тези сфери. Тава е доста значим многонационален план, който страните могат да ползват. Вчера сутринта имах среща с голям брой министри и подчертах, че опцията за кандидатстване остава отворена ".

Как ви наподобява реакцията на България на обстановката? Много хора настояват, че държавното управление не се оправя с нея.

Не мога да давам оценка на България, защото ми би трябвало доста повече информация. Това, което мога да кажа, е, че тази човешка покруса накара доста от страните да реагират бързо и те солидарността бе в основата на тяхната реакция. При другите страни отговорът бе друг – настаниха ги или в хотелите, или в библиотеки и където могат. Реакцията е по отношение на броя на бежанците, които идват. Това е нова обстановка за нас. Европа знае по какъв начин да се оправи с миграцията. Като се има поради какъв брой огромна предизвикателство е това, вие се справяте сносно.

Вие сте тук и поради проекта за възобновяване и резистентност. Какво научихте от срещите си с министрите?

Научих, че има увереност за провеждането на съществени промени. Доказателство за това намираме в Плана за възобновяване и резистентност, който неотдавна бе утвърден и от Комисията и от Съвета. В момента се работи по оперативните договорености. При срещата ми със заместник-министър на финансите коментирахме хоризонталните въпроси и поддръжка в общ проект – да вземем за пример, за надзор, одит и мониторинг. Работи се по планове в разнообразни сфери – превоз, опазване на здравето, енергетика и по този начин нататък.

Планът в действителност получи утвърждение, само че въпросът е какво следва?

Следват точно оперативните договорености, от които зависи последващото приложение на проекта. Струва ми се, че вашите слушатели ще получават доста информация по тематиката в идващите месеци, тъй като процесът в действителност е доста значим. Вече 11 страни минаха през него. Веднъж, когато тези оперативни договорености са подготвени, следва директното приложение и провеждането на промените. 

Какви провокации виждате?

Има общи провокации пред всички страни. България се оправя доста добре с две от тях – със зеления и с цифровия преход. Разбира се, България не може да избяга от обстоятелството, че зеленият преход съответствува с момента, когато ние бързо се опитваме да се „ откачим “ от изкопаемите горива. По този метод можем да улучим два заека с един патрон, тъй като сигурно ще се усъвършенства конкурентоспособността. Има и други провокации – да вземем за пример в обществената администрация. Това, което обаче е извънредно значимо и желая да го подчертая, е, че България не е сама в провеждането на тези промени. Европейската комисия е тук, с цел да помогне. Да, България подписа този проект и е неин ангажимент да го приложи, само че Комисията може да помогне. Има го и опитът на останалите страни – членки и той може да се окаже доста потребен.

Една от тях е енергийната диверсификация. Войната в Украйна направи тази задача незабавна. Как оценявате напъните на българското държавно управление и резултата от тях?

Мисля, че диверсификацията на енергийните източници е добър принцип. При тези условия тя не е просто принцип, само че и нужда. Това е доста значима оперативна тактика на държавното управление и тя би трябвало да бъде извършена в съгласуваност със прилежащите страни. Необходимо е да се употребява целият разполагаем инструментариум. Тази седмица е доста значима, тъй като Европейската комисия утвърди проекта REPowerEU, които цели премахването на зависимостта от съветските изкопаеми горива.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР