България се разминава с първите субсидии от Европа за коронакризата.

...
България се разминава с първите субсидии от Европа за коронакризата.
Коментари Харесай

Отрязаха ни с първите субсидии за коронакризата

България се разминава с първите дотации от Европа за коронакризата. Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви през вчерашния ден, че идната седмица Европейска комисия ще стартира да утвърждава националните проекти за въстановяване и резистентност, въз основа на които ще бъдат отпуснати дотации и нисколихвени заеми за превъзмогване на рецесията от пандемията. " Парите ще стартират да текат през идващите седмици ", сподели тя. Става дума за стартиране в деяние на фонд от 800 милиарда евро, от които на България се поставят безплатно 6,217 милиарда евро.

Португалската министърка по европейските въпроси Ана Закариас разгласи като представителка на страната ръководител на Съвета на Европейски Съюз, че първите страни, чиито проекти бъдат утвърдени, ще получат доста бързо до 13% предплатени заплащания от полагаемите им се средства. Но България няма да бъде измежду тях, тъй като не се оправи със задачата да приготви кадърен за европейските условия проект.

Фон дер Лайен не назова първите страни получателки, само че съгласно основаното в Брюксел електронно издание " Политико ", което се базира на европейски дипломати, евентуално това ще бъдат Португалия, Испания, Дания и Гърция. Друго брюкселско издание - " ЕЮ Обзървър "  - показва, че 23 страни са показали проектите си в периода до края на април, до момента в който четири не са съумели. Това са България, Естония, Малта и Нидерландия. 

Правителството на премиера Бойко Борисов, който обичаше да твърди, че на него не са спирани еврофондове, не се оправи със задачата и я преотстъпи на служебното държавно управление на Стефан Янев. Запитан от в. " Сега ", служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов сподели, че е заварил " чернова на проект ".

Според Пеканов администрацията в този момент работи непрекъснато, с цел да успее до юли да внесе проекта в Брюксел, тъй като по-късно стартират едномесечните отпуски на европейските институции.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР