България се очертава като големия провал на ЕС във ваксинацията.

...
България се очертава като големия провал на ЕС във ваксинацията.
Коментари Харесай

България изостава с няколко обиколки от ЕС във ваксинацията

България се обрисува като огромния неуспех на Европейски Съюз във имунизацията. Средното равнище на изцяло имунизирани измежду пълнолетното население на континента е 25.7%. У нас даже хората с една доза не могат да доближат това ниво и са едвам 14.7%, до момента в който в Европейски Съюз към този момент са 49.8%. Делът на хората със приключен курс на имунизация у нас е на половина на този в Европейски Съюз - 11.2% от популацията над 18-годишна възраст, демонстрират данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите към 9 юни.

В момента тече едва забележима осведомителна акция, която е прекомерно непълен опит за поощряване на имунизацията. Здравният министър Стойчо Кацаров обаче нощес разгласи пред Би Ти Ви, че няма желание да пропагандира никого, а счита единствено да осведоми популацията за изгодите от имунизациите. Усилията са съсредоточени в локалните управляващи, които провеждат разнообразни начинания за по-достъпна имунизация - нещо, което се забави с половин година.

При наличия, задоволителни да се имунизират по 50-55 хиляди души дневно, в България все по този начин се вършат на половина по-малко ваксини. За миналото денонощие да вземем за пример са сложени 24 014 дози. В седем области хората със приключен курс на имунизация не доближават даже 10 000. В София имунизираните са 200 261 души. 664 534 са българите, които са изцяло имунизирани.

 

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

България към този момент трайно се завръща към равнищата на заболяемост от COVID-19 отпреди октомврийската вълна. За миналото денонощие са регистрирани 131 нови случая, което е най-ниският брой за работен ден от доста месеци насам. Вчера сходен видим спад бе регистриран и при умрелите - шестима, през днешния ден обаче системата регистрира 12 жертви. Към края на май България остава на четвърто място по смъртност в Европейски Съюз, през днешния ден данните на европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите ще бъдат обновени.

По отношение на заболяемостта и на смъртността България е изразителен образец до какво води неуспехът във имунизацията и сбърканите й цели. У нас тя се организира стихийно, с превес на младежите, а не на възрастните. Англия, която имунизира първо най-възрастните, към този момент следи отвързване на зависимостта сред смъртността и заболяемостта - с други думи, там коронавирусната зараза се трансформира в контролируемо заболяване, нещо като " грипчето ", с което COVID-скептиците се успокояваха преди пандемията да навлезе в най-фаталните си интервали.

 

КАМПАНИЯ

В събота РЗИ-Пловдив открива изнесени имунизационни пунктове в кв. „ Столипиново “. Първият изнесен пункт ще бъде отворен в двора на учебно заведение “Пенчо Славейков "   в 10.00 часа. Желаещите да се имунизират против COVID-19 ще могат да избират типа ваксина, която да им бъде приложена. При съществуване на интерес, ще бъдат разкрити още два пункта. Ваксинацията става допустима след среща сред представители на община Пловдив, шефа на РЗИ Пловдив д-р Ваня Танчева – Манчева, здравни посредници и локалните водачи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР