България се нарежда на 36-о място от 165 държави и

...
България се нарежда на 36-о място от 165 държави и
Коментари Харесай

България пак излага ЕС в класацията за икономическата свобода

България се подрежда на 36-о място от 165 страни и територии в проучването " Икономическа независимост по света 2021 ", оповестено от Института за пазарна стопанска система взаимно с канадския институт " Фрейзър ".  Това класиране на пръв взор наподобява обичайно, само че в действителност е унизително  зле за страна, която е член на Европейския съюз.

 

Проучването прави оценка голям брой индикатори в разнообразни области - от налози и търговия до разноските на държавното управление и ефикасната работа на съда, която се оказва от основна значимост за работата на компаниите. Както и в предходни години, България печели доста точки поради плоския налог и валутния ръб,  А най-трагично е представянето й в сферата " правна система и отбрана на правата на благосъстоятелност ". Има осезаемо утежняване в групата индикатори, измерващи намесата на държавното управление. Това въобще не е изненада, като забележителните разноски, които преразпределяше ръководството на Бойко Борисов и добилата чудовищни размери практика парите на данъкоплатците, включително и бюджетните остатъци, да се харчат непрозрачно посредством държавни предприятия " касички " като " Автомагистрали ".  На сходни позиции в изкледването са Колумбия, Малта, ЮАР, Украйна, Малайзия, означават анализаторите от ИПИ.

Къде е България

При оптимален вероятен бал от 10 точки България е събрала 7.76 т. Това подобрение  спрямо предходната година е толкоз микроскопично, че цели четири други страни са ни задминали. В периода 1990 - 2005 година икономическата независимост у нас растеше относително бързо (до огромна степен поради прекосяването от планово към пазарно стопанство), но през последните 10-15 години като цяло има застой, означават от ИПИ. 

В тазгодишното издание(базирано е на информация от 2019 година, тъй като това са най-новите събранни данни за страните от целия свят), за следващ път отпред са Хонконг и Сингапур, следвани от Нова Зеландия, Швейцария, Грузия, Съединени американски щати, Ирландия, Литва, Австралия и Дания. На дъното са Венецуела, Судан и Либия.Резу

лтатът на България е

Долу и горе  

Обидно зле се класира България по " Правна система и право на благосъстоятелност ", като към този момент три десетилетие в тази област липсва значително усъвършенстване. Особено ниски са оценките за безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и отбраната на правото на собственост  - всички те са под 5 точки. Това ни слага в една група с страни като Бутан, Ямайка, Монголия, Малайзия.

По непоклатимост на националната валута обаче България е първенец - това се дължи напълно на парчиния съвет (валутния борд). Скачен за еврото, левът е сиурна валута.  Държави на подобни позиции в проучването са Канада и Англия, означават от ИПИ. 

България получава относително виска оценка по независимост на интернационалната търговия (8,38 т.). Това е обяснимо - всички страни от Европейски Съюз тук се показват доста добре по индикаторите за мита, квоти и други регулаторни ограничавания. Тук сме в една група с Белгия, Чехия, Англия, Словакия, Испания.

Но във връзка с вътрешната администрация, нещата в България не наподобяват добре- Оценката е ниска, тъй като проблемите със комплицираните процедури, многочислените разрешителни и безкрайните съгласувания  така и не се вземат решение. Силно отрицателно влияние върху оценката за регулациите на пазара на труда оказват високите условия за наемане и освобождение на служащи, равнището на административно избраната минимална заплата и контролът върху работното време.

А във връзка с достъпа до заеми оценката е висока - гзаради огромната конкуренция сред банките и относително лесните процедури за разпределяне на заеми.

 

 

Изследването разрешава извеждането на няколко значими наблюдения, които ИПИ обобщава по този начин:   
Държавите с по-висока икономическа независимост имат сензитивно по-голям БВП на човек от населението;Доходът на най-бедните 10% от популацията е доста по-висок в страни с висока степен на икономическа свобода;Нивата на беднотия са по-ниски в по-свободните държави;Средната дълготрайност на живота е над 15 години по-висока в най-свободните страни спрямо най-несвободните;Коефициентът на детска смъртност е съвсем 10 пъти по-висок в най-несвободните страни спрямо най-свободните;Делът на записаните в учебно заведение деца е доста по-висок в стопански свободните страни.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР